A gyengébb első negyedéves eredmények után úgy néz ki, a Panasonic végre a háta mögött hagyhatja a pandémia okozta nehézségeket. A Teslának köszönhetően az év egészében 30 százalékos növekedést jósolnak vállalatnak-írja a Reuters.

A japán óriáscég portfóliója hatalmas. Bicikliktől kezdve televíziókon át egészen a hajszárítókig szinte mindent gyárt. Van azonban egy szegmens, amit ritkán kapcsolnak a céghez, pedig ennek köszönheti bevételei jelentős részét. Ez nem más, mint az autóipar. A Panasonic körülbelül 460 millió dolláros bevételre számít idén ebből az üzletágból. A befolyó pénz 40 százalékát az autó-akkumulátorok adják. Méghozzá olyan akkumulátorok, amelyek jelentős részére a Tesla tart igényt. Csaknem tíz éve működik együtt a két vállalat, és úgy néz ki, idén meglesz az első nyereséges éve a barátságuknak.

Gyenge kezdés

Az idei első negyedévben a Panasonic 292 millió dolláros üzemi eredményről számolt be, ez éves összevetésben 40 százalékos csökkenésnek felel meg. Alapvetően jól muzsikált az autóipari tevékenység az első három hónapban, viszont számos más terület gyengén teljesített, ami rontotta az összképet. Ilyen volt egyebek között a világítástechnikai és az építőipari üzletág.

A teljes üzleti évre viszont 30 százalékos növekedést jósoltak a cégnek az elemzők.

Felvillanyozva

A Panasonic még idén elindít egy új gyártósort, amelyen innovatív akkumulátor-cellákat állít össze. A Tesla szerint a 46 milliméter széles és 80 milliméter magas cellák több energiát tudnak tárolni és feleannyiba kerülnek, mint a korábbi változatok. Ráadásul az új technológiának köszönhetően a japán cég 2030-ig százszorosára növelheti a gyártási kapacitását.

A Panasonic azt is bejelentette, hogy felvásárolja az amerikai Blue Yonder szoftvervállalatot 7,1 milliárd dollárért. Az utóbbi egy évtizedben nem volt példa ilyen nagyságrendű befektetésre a japán cégnél. A Blue Yonder egy olyan szoftvert fejleszt, amely gépi tanulás segítségével optimalizálja a vállalat teljes ellátásilánc-menedzsmentjét, összekötve a gyárakat a raktárokkal és a beszállítókkal.


The Conversation

Friss

Photo by Calum Lewis on Unsplash

Célegyenesben az ezer forintos étolaj

A napraforgómag drágulása miatt szálltak el az árak. A háztartások mellett a vendéglátás is megsínyli az áremelkedést.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!