A Toyota márkakereskedése a gyártó logójával a homlokzatán
Fotó: Shutterstock

Az európai és a világpiacon is tarolt a Toyota

Globális félvezetőhiány ide vagy oda, a Toyota fennállása egyik legjobb évét tudhatja maga mögött.


Világuralom

A japán Toyota Motor autógyártó tájékoztatása szerint globális járműeladásai 10,1 százalékkal ugrottak meg tavaly, így már zsinórban második éve vezeti a világ legnépszerűbb és legkelendőbb autóinak listáját.

2021-ben 10,5 millió járművet adott el, ez a szám magában foglalja a Daihatsu Motors és a Hino Motors leányvállalatok eredményeit is.

A Volkswagen ezzel szemben 8,9 millió járművet értékesített, 5%-kal kevesebbet, mint 2020-ban, ami egyben 10 éves negatív rekordnak számít-írja a Reuters.

Ugyan a Toyota jobban átvészelte az elmúlt két év ágazati válságát – Japánt és Ázsia egyes részeit jóval kevésbé sújtotta a chiphiány, mint Európát -, előrejelzése szerint a március 31-én záruló üzleti évében nem tudja teljesíteni a korábban kitűzött kilencmilliós eladási célt.

 Nálunk is hasítanak

A gyártó tavaly Európában is növelni tudta eladásait: 1 076 300 Toyota és Lexus kelt el, ami 8 százalékkal haladja meg a 2020-as eredményeket. Piaci részesedése 6,4 százalékra gyarapodott, jelenleg a Toyota a második legnépszerűbb márka kontinensünkön.

Sikereiben nagy szerepet játszott, hogy számottevően növekedett az érdeklődés az elektromos és hibrid autói iránt. Tavaly 623 777 hibridet adott el, ami 19 százalékos javulást jelent a megelőző évhez képest. Az európai eladások 58 százalékát a hibrid autók tették ki.

A Toyota legkeresettebb márkái a RAV4, a Corolla és a Yaris, míg a Lexus-é az RX, a NX és a UX voltak.

Ne hagyd ki!