Új, koreai villanyautó érkezett a magyar piacra
Fotó: Shutterstock

Igen nyomott áron jelent meg ez a villanyautó Magyarországon

Elkezdődött a tisztán elektromos meghajtású, igen egyedi külsejű dél-koreai SSangYong Torres EVX magyarországi forgalmazása. Meglehetősen nyomott áron került a hazai kínálatba.


Már Magyarországon is kapható a SSangYong Torres EVX

2023 nyarán jelent meg a magyar újautópiacon a dél-koreai SSangYong szabadidő-autója, a Torres. Az eddigi, benzines típus mellé pedig a napokban megérkezett annak tisztán elektromos hajtásláncú, de igen eltérő kialakítású testvérmodellje a Torres EVX is.

A villanyautó alapfelszereltséggel 16 millió forinttól indul. A jobban felszerelt Premium kivitele pedig 17,4 milliótól. Az általános garancia hét évig vagy 150 ezer kilométerig szól.

A HVG megjegyzi, a 207 lóerős, 339 Nm nyomatékú villanymotorral szerelt autó 73,4 kWh kapacitású akkumulátora egy töltéssel legfeljebb 462 kilométeres hatótávolságot biztosít. A lítium-vas-foszfát telep AC-n maximum 11 kW-tal tölthető. A 300 kW-os DC gyorstöltővel pedig 37 percet vehet igénybe a 10-80 százalékos töltés.

A Torres EVX 2,4 tonna, 4,71 méter hosszú, kétkerék-hajtású és 8,1 másodperc alatt gyorsul 100-ra. A végsebessége 175 km/h.

Ezeket az autómodelleket értékesítették a legnagyobb számban tavaly globálisan

Egyébként kiadta az előzetes toplistáját a tavalyi globális autóeladásokról a mértékadó autópiaci elemző, a JATO Dynamics. A felmérésük Észak-Amerika, Európa és Kína mellett a további 38 legjelentősebb piacot fedte le.

A kutatásuk alapján a három legnagyobb számban értékesített autó

  • a Tesla Model Y (1,23 millió eladás),
  • a Toyota Rav4 (1,07 millió eladás)
  • és a Toyota Corolla (1,01 millió eladás)

voltak 2023-ban az újautópiacon. Így először fordult elő a történelemben, hogy egy tisztán elektromos meghajtású jármű végzett ennek a listának az élén.

A világranglistát éveken át Toyota modellek vezették. A Tesla sikere pedig annak a fényében különösen nagy, hogy a Rav4 és a Corolla eladásai is nőttek tavaly (az előbbi 5, az utóbbi 10 százalékkal) a 2022-es adatokhoz viszonyítva. Ráadásul a Modell Y két éve „csupán” 747 ezres éves értékesítésnél járt, így 64 százalékos növekedést ért el 12 hónap alatt.

Ne hagyd ki!