Az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett a Brent típusú nyersolaj ára, ezért drágult a benzin.


Ha ez így megy tovább, heteken belül eljöhet az a pont, ahol sokan meggondolják majd, hogy autóba üljenek - ez derül ki a Pulzus Kutató friss felméréséből, amelyet a Napi.hu megbízásából készített.

A benzin átlagára most 404 forint, míg a gázolajért 421 forintot kell fizetni. A benzin utoljára 2019 májusában volt ilyen drága, a gázolaj átlagára pedig utoljára 2018 novemberében haladta meg a 421 forintot. A drágulás mögött a Brent típusú nyersolaj árának emelkedése áll, amelyért már 63 dollárnál is többet kell fizetni, miközben egy hónappal ezelőtt 56 dollár körül forgott a hordónkénti ár. Ez a 63 dollár hozzávetőlegesen a tavaly januári szint.

A felmérés eredménye szerint nincs messze az a pont, ahol sokan érdemben csökkentenék az autóhasználatukat. Az autósok 47 százaléka ezt már 450 forintos benzin vagy gázolajárnál megtenné, 21 százalékuk 500 forint 9 százalékuk 600 forint, 7 százalékuk pedig 1000 forintos literenkénti árnál gondolná át, miként közlekedik.


Friss

Fotó:123RF

Kilőtt a benzin ára, de autó nékül is drágább lett az élet

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!