Tévhitek az elektromos autók körül
Fotó: Shutterstock

Tévhitek az elektromos autók körül

Hiába minden 20. autó elektromos vagy hybrid, nagyon sok tévhit kering a köztudatban. Próbálunk ezekre megnyugtató választ adni a villanyautosok.hu szakértőinek segítségével.


1. tévhit: A villanyautó használhatatlan, amíg nincs országos töltőhálózat


A villanyautó előnye, hogy otthon lehet tölteni. A napi használat során az embereknek nagyon ritkán kell többet menniük annál, amennyit egy töltéssel az autó el tud menni, így az elektromos autók akár egyetlen nyilvános töltő nélkül is jól használhatók. Közösségünk tagjainak jelentős része sosem használ nyilvános töltőt, hiszen csak otthon, éjszaka töltik az autójukat.

2. tévhit: A villanyautó nem környezetkímélő, csak máshol szennyez


Ez attól függ, hogy az elhasznált energiát miből állítjuk elő. Ha az áram szén elégetéséből termelődik, akkor valóban nem sokkal tisztább, mint a hagyományos autó. Viszont az elektromos áram megújuló energiából is fedezhető, ami viszont sokkal környezetkímélőbb, mint a benzin vagy a gázolaj elégetése. Nagyon sok villanyautós telepített otthonába vagy munkahelyére napelemeket vagy szélkereket, így a közlekedésre használt energia egy részét otthon, saját maguk termelik meg. Szerencsére az ország villamosenergia mixében jelentős részesedése van az atomenergiának (~37%), és szép lassan nő a megújulók szerepe is (~7%), így összességében a villanyautó mégiscsak tisztább, mint a kizárólag szénhidrogének elégetésével hajtható belsőégésű (hagyományos) motorral szerelt autók.

3. tévhit: A villanyautó nem környezetkímélő, mert a 3-4 évente kidobott akkumulátorok szennyezik a környezetet


A tapasztalat azt mutatja, hogy az elektromos autók akkumulátorait nem kell 3-4 évente kidobni, cserélni. Ennél jóval többet is kibírnak. A hibrid autók között vannak bőven tíz év feletti, kiválóan működő példányok is, de a legelső, nagy tömegben gyártott, lítium-ion akkumulátorral szerelt villanyautók is elérték már az 5 éves kort és még nincs komoly gond az akkumulátoraikkal. Ma a 4-5 éves villanyautók még mindig majdnem olyan hatótávok megtételére képesek, mint újkorukban

4. tévhit: A villanyautózás a gazdagok sportja, hiszen egy villanyautó kétszer annyiba kerül, mint egy ugyanolyan benzines vagy dízel


Valóban van még egy felára az elektromos autóknak, ami típustól függően elég jelentős is lehet. Cserébe az autó fenntartási költsége jóval alacsonyabb, mint a hagyományos autóké. Sőt egyes kutatások szerint 3-5 évre vagyunk attól a gyártási mennyiségtől, amikor már azonos árúak vagy olcsóbbak lesznek a villanyautók.

5. tévhit: Az autók használhatatlanok, mert csak 120-130 km-t lehet velük menni


A villanyautó talán nem való mindenkinek, de az emberek 90%-a a napi forgalomban nem megy 100 km-nél többet, sőt jelentős részük még 40-et sem. A mindennapi használatra tehát tökéletesen alkalmas, de a ma elérhető modellek már jóval meghaladták ezt a távot, a dupláját vagy akár a tripláját is képesek egy töltéssel megtenni.

Beyond Zero – Túl a zéró emisszión

Ne hagyd ki!