Az MNB nem tervezi 50 ezer forintos bankjegy kibocsátását
Fotó: Shutterstock

Jön az 50 ezer forintos bankjegy? Válaszolt az MNB

Jelenleg a 20 ezres a legnagyobb címlet, amit 2001-ben vezettek be. Elvileg újra időszerűvé válhat a bankjegysorozat bővítése, a 24.hu rá is kérdezett az ügyben illetékes MNB-nél, hogy mit tervez. Mutatjuk a választ.


Az elmúlt 21 évben a forgalomban lévő készpénz állománya megnyolcszorozódott (kicsivel több mint ezermilliárdról több mint 8300 milliárdra), a nominális GDP a háromszorosára nőtt. Ami pedig az inflációt illeti, az 1990-es bázishoz mérten 2001-ben 682 százalékos volt a pénzromlás mértéke, 2021-ben pedig 1430 százalékos.

Vagyis a 20 ezres kibocsátásakor közel hétszeres volt a drágulás a kilencvenes évek legelejéhez képest, tavaly pedig már bő 14-szeres. Tény, hogy a kilencvenes évek közepén az infláció a 10–23 százalékos tartományban mozgott, ezzel szemben az elmúlt években a 2–5 százalékos sávban, de éppen a mostani évben lépünk 10 százalék fölé, és a várakozások szerint nem is tér vissza egy ideg a békeidőben megszokott alacsony, 5–6 százalék alatti infláció, olvasható a 24.hu cikkében.

Ilyen körülmények között kétségtelenül lenne a létjogosultsága az új címlet bevezetésének. Amikor egy mezei kis bevásárlást sem lehet már 10 ezer forint alatt megúszni a sarki boltban, egy hétvégi nagy bevásárlás pedig nem áll meg 40 ezer forint alatt, akkor az 50 ezres címlet tudna segíteni a készpénzforgalomban. De nem fog.

A jegybank ugyanis azzal érvel az új címlet bevezetése ellen, hogy időközben elterjedtek az elektronikus pénzügyi fizetési megoldások, ami indokolatlanná teszi a címletstruktúra megváltoztatását. A lap megkeresésére az alábbi választ küldték:


Az MNB Monetáris Tanács által jóváhagyott, hatályos készpénzes stratégiájában nem szerepel a jelenlegi bankjegy és érme címletstruktúra megváltoztatása. A készpénzforgalmi igényeket a jelenlegi bankjegycímletek megfelelően kielégítik, a nagy értékű fizetések lebonyolítására Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít.


Vagyis a jegybank szerint nincs itt az ideje új címlet bevezetésének, és valójában már nem is lesz rá szükség, hiszen a netalapú és egyéb nem készpénzes tranzakciók átvették a nagyobb értékű ügyletek bonyolítását. Csakhogy a készpénzállomány mértéke azt jelzi, hogy sokan továbbra is ezt a fizetési módot használják, vagy éppen tartják továbbra is a párnacihában a megtakarításaikat. További pénztörténelmi adatok és érdekességek a 24.hu cikkében.


Ne hagyd ki!