20 fontos bankjegy II. Erzsébet képmásával
Fotó: Shutterstock

Ez lesz a királynő képmásával ellátott bankjegyek sorsa

Az Erzsébet királynő képmásával ellátott bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, de lesznek változások - erősítette meg a Bank of England.


A Bank of England meglévő bankjegyeivel kapcsolatos további bejelentést a gyászidőszak letelte után teszünk

olvasható a pénzintézet közleményében.

1960 óta az angol font minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszíti. A királynő halála után nyomott új pénzeken az idei évben várhatóan még megmarad ez a minta, 2023-tól azonban Károly arcképe kerül az új bankókra és pénzérmékre. A királynős pénzek egyelőre forgalomban maradnak, lehet használni őket, hosszú évekbe telik majd, míg átáll a rendszer a király portréját viselő fontra.

Érdekes tradíció, hogy amikor új uralkodó lép a trónra, az érméken a portréja mindig az ellenkező irányba néz, mint az elődjéé. II. Erzsébet minden érmén jobbra néz, így Károly valószínűleg majd balra fog, jegyzi meg a Telex.hu.

II.Erzsébet angol királynő 70 évnyi (ezzel egyben rekord hosszúságú) uralkodás után csütörtök délután hunyt el 96 évesen. Utóda fia, Károly herceg lett III. Károly néven. A királynő temetése napján munkaszüneti nap lesz az Egyesült Királyságban, egyben a londoni tőzsde sem nyit ki aznap, és a bankok is szünnapot tartanak.


Ne hagyd ki!