7332 milliárd forint. Ennyi készpénzen ülnek a magyar háztartások. Ez öt év alatt nem kevesebb, mint 68 százalékos növekedés.

Nem pihennek az ATM-ek

2020. első 9 hónapjában a belföldi ATM-ekből 68 millió alkalommal vett fel pénzt a magyar lakosság, 13 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés egyértelműen a koronavírus számlájára írható. A felvett összeget nézve már nem ilyen kedvező a helyzet.

Tavaly január és szeptember között 5900 milliárd forintot adtak ki a hazai ATM-ek,

ami éves szinten mindössze 5 százalékos csökkenés. Kissé visszalépve az időben, ámulhatunk. Öt évvel korábban még csaknem 20 százalékkal kevesebb készpénzre volt szükség az ATM-ekből.

​Nyelik is a pénzt

Az ATM-ekből azonban nem csak pénzt lehet kivenni, de pénzt is lehet betenni. 2020 első háromnegyed évében ilyenre 5,4 millió alkalommal került sor, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A tranzakciók összege lendületesen, 24 százalékkal, 1112 milliárd forintra ugrott.

Még szebbek az adatok öt éves távlatban. Azóta a befizetések száma 687, összege pedig 1055 százalékkal növekedett. Fontos adatok ezek, hiszen az ATM-ek így a készpénz mennyiségének csökkentésében is szerepet játszanak. A túl sok készpénz pedig nem jó, mert annak gyártása, szállítása, feldolgozása évente 100 milliárd forint körüli összeget emészt fel.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!