Bulgária is kilép a budapesti székhelyű bankból
Fotó: Shutterstock

Ki marad? Lassan kiürül a budapesti székhelyű bank

Újabb európai ország vonul ki a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) részvényesei közül: Bulgária augusztustól megszünteti tagságát a bankban.


Az NBB hivatalos értesítést kapott Bulgáriától arról, hogy az ország augusztus 15-től megszűnteti részvényesi tagságát a bankban - közölte a Finmarket orosz gazdasági hírportál bolgár sajtójelentésekre hivatkozva. Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én. Január végén az NBB részvényeinek 14,46 százaléka volt bolgár és 8,94 százaléka román kézben.

A Nemzetközi Beruházási Bank legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,44 százalékkal, majd Magyarország következik 25,27 százalékkal. Kuba részesedése 2,83 százalék, Mongóliáé 1,8 százalék, Vietnamé pedig 1,26 százalék.

Az 1970-ben alapított NBB nemzetközi pénzintézet fő tevékenységi köre a kis- és középvállalkozások támogatása a bank tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában való részvétel. Az NBB székhelye Budapesten van.


Ne hagyd ki!