Az európai bankok létszámot csökkentenek, fiókokat zárnak be és ügyfeleiket egyre inkább elektronikus úton szolgálják ki.


Lassú európai bankok

A Kearney amerikai tanácsadó cég arra számít, hogy a következő három év során az Európában működő mintegy 165 ezer bankfiók egynegyedét megszüntetik. A pénzintézetek ugyanis a koronavírus járvány hatására nekiláttak működésük régen esedékes átformálásának – írja a The Wall Street Jornal (WSJ) című amerikai gazdasági napilap. A cikk szerint a bankok az európai gazdaság gyenge láncszemei és lassan változtak. Nehezen termelnek elég pénzt ahhoz, hogy támogassák a hitelezés növekedését. A koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági válság arra kényszerítette a bankokat, hogy gyorsítsanak.

Jut is, marad is

Az Európai Központi Bank utasította a bankokat szerkezetük átalakítására, lehetőséget nyújtva összeolvadásra költségcsökkentési céllal. Az európai bankok költséghatékonysága alacsony, a ráfordítások magasak a haszonhoz képest. A költségcsökkentések egyik legegyszerűbb módja a fiókok bezárása. Az öt legnagyobb spanyol bank például tavaly 8 százalékkal karcsúsította fiókhálózatát, ám a Nemzetközi Valutaalap 2019-es adatai szerint a dél-európai országban minden százezer emberre 49 fiók jutott, míg például az Egyesült Államokban mindössze 30. A legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo 10 ezer munkahelyet számolt fel és bankfiókok százait zárta be, mindazonáltal így is több mint négyezer fiókot üzemeltet, nagyjából ugyanannyit, mint az amerikai JPMorgan Chase és a Bank of America.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!