Az európai bankok létszámot csökkentenek, fiókokat zárnak be és ügyfeleiket egyre inkább elektronikus úton szolgálják ki.


Lassú európai bankok

A Kearney amerikai tanácsadó cég arra számít, hogy a következő három év során az Európában működő mintegy 165 ezer bankfiók egynegyedét megszüntetik. A pénzintézetek ugyanis a koronavírus járvány hatására nekiláttak működésük régen esedékes átformálásának – írja a The Wall Street Jornal (WSJ) című amerikai gazdasági napilap. A cikk szerint a bankok az európai gazdaság gyenge láncszemei és lassan változtak. Nehezen termelnek elég pénzt ahhoz, hogy támogassák a hitelezés növekedését. A koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági válság arra kényszerítette a bankokat, hogy gyorsítsanak.

Jut is, marad is

Az Európai Központi Bank utasította a bankokat szerkezetük átalakítására, lehetőséget nyújtva összeolvadásra költségcsökkentési céllal. Az európai bankok költséghatékonysága alacsony, a ráfordítások magasak a haszonhoz képest. A költségcsökkentések egyik legegyszerűbb módja a fiókok bezárása. Az öt legnagyobb spanyol bank például tavaly 8 százalékkal karcsúsította fiókhálózatát, ám a Nemzetközi Valutaalap 2019-es adatai szerint a dél-európai országban minden százezer emberre 49 fiók jutott, míg például az Egyesült Államokban mindössze 30. A legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo 10 ezer munkahelyet számolt fel és bankfiókok százait zárta be, mindazonáltal így is több mint négyezer fiókot üzemeltet, nagyjából ugyanannyit, mint az amerikai JPMorgan Chase és a Bank of America.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!