A Wall Street bikája

Amerika messze van, szoktuk mondani lemondóan. A globalizálódó világban, különösen a pénzügyekben azonban elolvadnak a távolságok, ezért is gondoltuk azt, hogy érthetően leírt tőzsdei történetekkel is előrukkolunk. Nincs olyan messze Amerika!


Biankó vállalat, milliárdos értékbecslés, tőzsdére lépés. Nagyjából ezek jellemezték az eToro elmúlt napjait. Akik viszont nem örülhetnek ennek, azok az európai befektetők. Napjainkban töretlen népszerűségnek örvend az eToro nevet viselő, kereskedésre specializálódott cég. Számukra is gyümölcsöző volt 2020: csaknem5 millió új felhasználójuk lett, illetve a bevételük elérte a 600 millió dollárt. A FinTech Acquisition Corp. V biankó vállalattal való összeolvadás következtében nyilvános részvénykibocsátással tőzsdére léptek. A cég értékét 10,4 milliárd dollárban állapították meg

Mire a nagy felhajtás?

Az eToro izraeli startup, melyet 2007-ben alapítottak. Az oldal többféle részvény, index, valuta és kriptopénz kereskedésére is lehetőséget biztosít. Igazi népszerűségre 2010-ben tett szert, ekkor vezették be az úgynevezett „copy trade" funkciót. Ez lehetővé teszi, hogy egy tőzsdén, a saját számlánkon egy bizonyos összeget elkülönítsünk, és ezzel automatikusan lemásoljuk egy vagy több, általunk favorizált kereskedő minden ügyletét. Ha ő vásárol valamit, mi is azonnal vásárolunk, ha elad, akkor pedig eladunk, bármiféle emberi beavatkozás nélkül. Az applikáció rögzíti a felhasználóinak eredményességét is, így azok között böngészve akár be is követhetőek a sikeres kereskedők, akik ezért cserébe részesednek az őket másolók által elért nyereségből.

A cég tavaly 600 millió dolláros bevételt könyvelhetett el, illetve egyre többen használják az applikációt. Az eToro az elmúlt időszakban már az amerikai piacra is kezd terjeszkedni: csak januárban 70 ezer felhasználó került ki az Egyesült Államokból. Jelenleg közel 20 millió felhasználója van összesen az applikációnak.

Yoni Assia, az eToro ügyvezető-igazgatója elmondta a Sifted.eu-nak, hogy számára is meglepő volt az amerikai terjeszkedés. Nem gondolta, hogy ez a megoldás ilyen népszerű lesz az USA polgárai körében. Így most elkezdenek rájuk is jobban fókuszálni.

Hátrányban Európa

A cég legnagyobb befektetői amerikai és kínai berkekből kerültek ki, így az európai támogatók nem sok hasznot látnak a vállalatból. Ez sajnos nem újkeletű, és egyre jobban aggasztja a befektetőket, sőt, az európai kormányok tisztségviselőit is. Az amerikai biankócégek akkora verseny- és tőkeelőnyben vannak, amelyekkel az európai befektetők nem tudják tartani a lépést. Ennek következtében rengeteg, hatalmas bevételű európai startup kerül amerikai, illetve sok esetben kínai kezekbe. Így a bevételek kifolynak a kontinensünkről, és veszélybe kerül a digitális szuverenitásunk is. Jelenleg nagyjából 20 amerikai bázisú biankócég birtokolja Európa unikornisait, azaz a legalább 1 milliárd dolláros értékelést elérő startupokat.

A biankó cégek reneszánsza

Manapság igen sokat hallhatjuk, hogy egy startup összeolvad egy biankó vállalattal, vagy úgynevezett SPAC-cal (Special Purpose Acquisiton Company). Ezeknek a cégeknek az egyetlen célja a magánkézben és késői stádiumban lévő startupok felvásárlása. Egy ilyen biankó vállalat lényegében egy teljesen üres cég, mely egy hatalmas befektetői vagyonon ül. A tőzsdén jelen van, a részvényeit meg lehet vásárolni. Céljuk az előbb említett startupok felvásárlása, rengeteg tőke befektetése, így a szóban forgó vállalat tőzsdére való bevezetésének megkönnyítése. Ez a befektetési forma a 80-as években nagyon népszerű volt, aztán kicsit eltűnt, de most ismét előbukkant, és hatalmas népszerűségnek örvend a befektetők köreiben.


Ne hagyd ki!