Árfolyamkockázat kezelése

Jelentősen nehezítik az üzleti tervezést és a vállalkozások napi működését a hektikusan mozgó devizaárfolyamok, amelyek rontani is tudják egy cég eredményességét. Hogyan lehet ezt kivédeni?


A Raiffeisen Bank által kínált FX Forward szolgáltatással a napi árfolyamkockázat, az árfolyamok folyamatos figyelése és az állandó idegeskedés mellőzhető, hiszen az akár fél évre előre fixálható a kívánt deviza árfolyama induló fedezet bevonása nélkül, jelentősen megkönnyítve a jövőre vonatkozó üzleti kalkulációkat.

Milyen kockázatokat lehet kivédeni az FX Forward szolgáltatással?

  • Hirtelen árfolyamváltozás esetén a külföldről megrendelt termék vagy szolgáltatás végül jelentősen drágább lesz.
  • Nagy összegű ügyletnél a kedvezőtlen irányú árfolyammozgás hatással lehet a vállalkozás nyereségességére.
  • Egy váratlan erősödés az eredetileg tervezettnél alacsonyabb bevételt generálhat.

Mi történik pontosan?

Egy határidős devizaügylet keretében az üzletkötés pillanatában rögzítik az ügylet összegét, az árfolyamot és a lejáratot, de magára a pénzügyi teljesítésre csak az előre meghatározott lejárati napon kerül majd sor. Ezzel a módszerrel egy későbbi nagyobb árfolyamváltozás sem jelent veszélyt az üzleti tranzakció eredményességére.

A 10.000 – 200.000 euró vagy annak megfelelő forint vagy dollár összeghatárok között fixálható ügyletek elsősorban az export-import tevékenységet végző, valamint a jelentős devizaváltási forgalmat bonyolító kereskedelmi ágazatban működő vállalkozásoknak előnyös, de bárki másnak is, akinek fontos a kiszámíthatóság és a tervezhetőség. Sok esetben ugyanis negyedéves-féléves terveket kell készíteni, de ha a másnapi árfolyam is bizonytalan ez nem könnyű feladat.

A Raiffeisen Bank mindezt egy bárhonnan elérhető online felületen keresztül könnyíti meg, ahol kedvező, folyamatosan frissülő, valós idejű forint, euró és dollár árfolyamok közül lehet választani, illetve azokat a kívánt szinten előre rögzíteni.

Szükség lenne egy megbízható partnerre?

A Raiffeisen Banknál dedikált kapcsolattartó segíti Önt üzleti döntéseiben, a megfelelő banki megoldás kialakításában vagy kiválasztásában, és segít banki ügyei intézésében.

\u00c1rfolyamkock\u00e1zat kiv\u00e9d\u00e9se

Széleskörű termékkínálat áll a bank üzleti ügyfelei rendelkezésére: a számlavezetési, Cash Management szolgáltatások, a kedvezményes EUR, USD, HUF számla nyitás, sokféle finanszírozási és értékpapír konstrukciók mellett fenntartható megoldásokból is lehet választani.


További részletek az árfolyamfixálásról és a Raiffeisen Bank üzleti szolgáltatásairól a linkre kattintva olvashatóak.

A tájékoztatás nem teljes körű. A határidős ügylet rendkívüli kockázatú termék. A határidős ügyeletekkel kapcsolatos további információk elérhetőek a raiffeisen.hu oldalon, valamint a személyes kapcsolattartóknál. (X)

Ne hagyd ki!