A jegybank a HBA Faktoring Kft.-re és egy magánszemélyre 21, illetve 20 millió forint bírságot szabott ki, mert engedély nélkül végeztek pénzügyi szolgáltatási és alkuszi tevékenységet.


A társaság és a magánszemély mintegy 50-50 ügyfélnek végzett szabálytalanul alkuszi tevékenységet. Megbízási és sikerdíj fejében tárgyalásokat folytattak különböző pénzügyi intézményekkel azért, hogy azok módosítsák a megbízóikkal korábban megkötött hitelszerződéseket.

A jegybank hivatalból folytatott piacfelügyeleti eljárást a budapesti székhelyű, korábban a www.kopaszdmegabankod.hu címen elérhető honlapot is működtető faktoring társaságnál, és már novemberben intézkedett a cég tevékenységének felfüggesztéséről, illetve feljelentést is tett.

A bírság kiszabásakor súlyosító tényezőnek számított, hogy a HBA Faktoring Kft. professzionális intézmény látszatát keltette, enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a vizsgálat során segítőkész volt.

A szabályos működés feltételei

Az alkuszok az ügyfelekkel kötött megbízási szerződések alapján, azok nevében választanak ki megfelelő pénzügyi intézményt és segítik elő a vele való szerződéskötést. Tevékenységük során szigorú üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek kötelesek megfelelni az ügyfelek érdekeinek védelmében.

Rendelkezniük kell a tevékenységükből eredő károk fedezésére szükséges felelősségbiztosítással, megfelelő induló tőkével, vezető állású személyeiknek pedig szakmai végzettséget és gyakorlatot kell igazolni, írja közleményében a jegybank.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!