A jegybank a HBA Faktoring Kft.-re és egy magánszemélyre 21, illetve 20 millió forint bírságot szabott ki, mert engedély nélkül végeztek pénzügyi szolgáltatási és alkuszi tevékenységet.


A társaság és a magánszemély mintegy 50-50 ügyfélnek végzett szabálytalanul alkuszi tevékenységet. Megbízási és sikerdíj fejében tárgyalásokat folytattak különböző pénzügyi intézményekkel azért, hogy azok módosítsák a megbízóikkal korábban megkötött hitelszerződéseket.

A jegybank hivatalból folytatott piacfelügyeleti eljárást a budapesti székhelyű, korábban a www.kopaszdmegabankod.hu címen elérhető honlapot is működtető faktoring társaságnál, és már novemberben intézkedett a cég tevékenységének felfüggesztéséről, illetve feljelentést is tett.

A bírság kiszabásakor súlyosító tényezőnek számított, hogy a HBA Faktoring Kft. professzionális intézmény látszatát keltette, enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a vizsgálat során segítőkész volt.

A szabályos működés feltételei

Az alkuszok az ügyfelekkel kötött megbízási szerződések alapján, azok nevében választanak ki megfelelő pénzügyi intézményt és segítik elő a vele való szerződéskötést. Tevékenységük során szigorú üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek kötelesek megfelelni az ügyfelek érdekeinek védelmében.

Rendelkezniük kell a tevékenységükből eredő károk fedezésére szükséges felelősségbiztosítással, megfelelő induló tőkével, vezető állású személyeiknek pedig szakmai végzettséget és gyakorlatot kell igazolni, írja közleményében a jegybank.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!