12 milliós büntetést kapott az MKB Bank
Fotó: Shutterstock

Kiosztott egy 12 milliós bírságot a jegybank az MKB Banknak

A hitelintézet az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt kapta a büntetést. A feltárt problémák nem veszélyeztetik az MKB Bank megbízható működését.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – korlátozott átfogó vizsgálatot folytatott az MKB Bank Nyrt.-nél (Bank), annak befektetési szolgáltatási tevékenységét áttekintve. A jegybank ennek során a 2019. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig tartó időszakot vette górcső alá.

Az MNB a vizsgálat keretében végzett próbavásárlása során megállapította, hogy a Bank úgy adott befektetési tanácsot, hogy azt megelőzően nem teljeskörűen az ügyféltől szerzett be információkat – az annak befektetési ismereteit értékelő, s ezzel az ő érdekeit védő – alkalmassági (MiFID) teszthez. Ehelyett az alkalmassági tesztet a Bank munkatársa részben maga töltötte ki az MNB próbavásárlást végző munkatársainak távollétében. A Bank továbbá több esetben nem készített a befektetési tanácsadás alátámasztására szolgáló alkalmassági jelentést sem, valamint a befektetési tanácsokhoz kapcsolódó kommunikáció az ügyfelek és a Bank között nem volt kellő részletezettséggel dokumentált. Emellett egyes ügyleteket befektetési tanácsadásként tüntetett fel nyilvántartásában, noha azok ténylegesen nem minősültek ilyennek.


Az MNB vizsgálata során azt is feltárta, hogy egyes értékpapírok egyenlege nem pontosan szerepelt a Bank nyilvántartási rendszerében és ebből adódóan ezen ügyfeleknek küldött értékpapírok állományáról az ügyfelek nem kaptak pontos tájékoztatást a hónap utolsó napjára vonatkozó egyenlegközlőkön. A Bank továbbá az ügyfelek számos értékpapírügyletéről nem vagy pontatlan tartalommal állította össze a kötelező tranzakciós jelentéseit is a jegybank felé.
A vizsgálat megállapítása szerint a Banknak a bennfentes kereskedelemre vonatkozó szűrései nem terjedtek ki a bennfentes jegyzékben nem szereplő személyek megbízásaira, illetve a jegyzékben nem szereplő eszközök döntő többségére. A Bank így nem rendelkezik a piaci manipuláció, bennfentes kereskedelem gyanúját felvető megbízások, ügyletek teljes körű szűrésére kiterjedő eljárással, rendszerrel.

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában az egyes jogsértésekhez kapcsolódóan 90-180 napos teljesítési határidővel kötelezte a Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A jogsértések miatt az MNB összességében 12 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.


A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosbító körülményként vette figyelembe egyebek közt az értékpapír-nyilvántartási, ügyféltájékoztatási, illetve a bennfentes kereskedelemre vonatkozó szűrőrendszerrel kapcsolatos hibák általános, nem eseti jellegét, valamint az adatszolgáltatással kapcsolatos jogsértés ismétlődő jellegét. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a – vizsgálat során együttműködő – Bank azonnali intézkedéseket hozott az egyik hiányosság megszüntetésére.


Ne hagyd ki!