Az MNB arra figyelmezteti a bankokat, hogy fogják vissza azokat a hiteleket, amelyeknél az ügyfelek személyi kölcsönből biztosítanák az önerőt.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankrendszer és a fogyasztók biztonsága érdekében változatlanul kockázatosnak, a felelős hitelezői magatartással ellentétesnek tartja az említett módon jóváhagyott lakossági jelzáloghiteleket - olvasható a jegybank által a napokban kibővített, a hitelintézeteknek címzett körlevelében.

Jó, ha tudod, hogy az MNB megítélése szerint a magasabb kockázat azokban az esetekben is fennáll, amelyekben az ügyfél jövedelme a hitelfelvételkor egyébként lehetővé tenné a nagyobb eladósodottságot - írja a Napi.hu.

Csak kivételes esetben

A hitelintézetek - az adott hitelbírálathoz kapcsolódó körülmények, információk alapos mérlegelése nyomán - az MNB elvárásai alapján csak kivételesesetekben dönthetnek kedvezően egy jelzáloghitel-kérelemről, ha az ügyfél személyi hitelt mutat fel önerőként. Ha viszont pozitív döntés születik, akkor ezeknél ügyleteknél is elvárás, hogy a bankok a legkedvezőbb árazású és legkevésbé kockázatos jelzáloghitelt ajánlják fel.

Változatlan jegybanki elvárás, hogy a hitelintézetek a bírálat során alaposan - a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) segítségével is - tekintsék át a hiteligénylők (és adóstársak) hitelképességét, jövedelmi és pénzügyi helyzetét, esetleges egyéb hiteleit. Mérjék fel, hogy a bírálatot megelőző 90 napban a lakáscélú jelzáloghitelt igénylők vettek-e igénybe (s ha igen, milyen összegű) személyi hitelt.

A babaváró és a csok kivétel

Az MNB körlevele szerint - az adósságfék-szabályokban foglaltakkal összhangban - a hitelintézetek a babaváró hitelek összegének 75 százalékát beszámíthatják önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében. Természetesen a Családi Otthonteremtési Kedvezményekhez (csok) kötődő egyszeri, a gyermekek után járó és vissza nem térítendő kedvezmények, illetve a nagycsaládosok gépjármű-szerzési kedvezménye sem növelik az ügyfelekkel kapcsolatos kockázatokat. Így ezek teljes összegét is figyelembe vehetik önerőként a bankok. Számolj!


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!