Kijött a Bankszövetség digitális csomagja
Fotó: Shutterstock

15 perces jelzáloghitel: ezt kérik a bankok a kamatplafonért

Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke mutatta be a szövetség új digitális javaslatcsomagját a Portfolio Banking Technology konferenciáján. A bankszektor szereplői egyebek között a kamatplafon bevezetéséért cserébe ennek a csomagnak a támogatását kérik a kormánytól.


A Bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy a kereskedelmi bankok október 9-től önkéntes kamatplafont alkalmazzanak.

Ez az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintet jelentett a bevezetés időpontjában, ami mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit. A Bankszövetség most előállt a tervvel.

A digitális csomag egyik legfontosabb eleme hogy szintenként kell haladni, írja a Portfolio.hu. Az első szinten az a cél, hogy az alap banki szolgáltatások működjenek, az adatváltozásokat, a normál banki ügyintézést tegyék hatékonyabbá, digitálissá. A második szint a digitális fogyasztási hitelezés feltételeinek megteremtése, a harmadik pedig, hogy hogyan lehetne megvalósítani a jelzáloghitelezést 15 percen belül. A teljes, a hozzáértőknek böngészésre ajánlott javaslatcsomag a Bankszövetség oldalán, ITT érhető el.


Ne hagyd ki!