Egy bankkal kevesebb lesz Magyarországon

Nemzetközi szerkezet-átalakítási folyamatának részeként több piacáról, egyebek mellett Magyarországról is kivonul a német Commerzbank csoport.


A magyar piacon 1 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkező, vállalati pénzintézetként ismert leánybanknak új tulajdonost keresnek, az értékesítés kezdeti fázisában járnak. A Portfolio.hu felidézi, hogy a Commerzbank Zrt. röviddel a rendszerváltás után, 1991-ben nyitott képviseleti irodát Magyarországon, majd a régióban elsőként 1993-tól már a Commerzbank AG 100 százalékos leányvállalataként kínálta pénzügyi szolgáltatásait.

A bank a budapesti központon kívül Győrben, Kecskeméten és Miskolcon több mint száz dolgozóval van jelen, és a vállalati üzletág valamennyi szolgáltatását végzi: vállalati finanszírozás, strukturált finanszírozás, a cash management teljes termékpalettája, a helyi sajátosságoknak megfelelő cash management-megoldások, strukturált export- és kereskedelemfinanszírozás, devizaárfolyam-, kamat- és nyersanyagkockázat fedezete, betéti ügyletek, valamint deviza- és pénzpiaci kereskedés.

A kivonulás oka

A bank magyarországi hatékonysági mutatói a hazai átlag alattiak voltak, de nem ez az egyetlen ok. A Commerzbank áramvonalasítja nemzetközi tevékenységét, ezért térség több más országban is beszünteti tevékenységét, így Szlovákiában a Pozsonyban működtetett fióktelepet zárják be, Szerbiában pedig a Belgrádban létrehozott képviseletet.

Más térségekben a jelenlét szintjét csökkentik. Brazíliában például, ahol 2016-ban szereztek bankengedélyt, ugyancsak eladják a leánybankot és csak képviseletet tartanak majd fenn, az Egyesült Arab Emírségekben pedig képviseletté alakítják át az ország legnagyobb városában, Dubajban működő fióktelepüket. A legnagyobb szabású változás a luxemburgi fióktelep bezárása. Ott nagyjából kétszázan dolgoznak, konzorciumi hitelekkel foglalkoznak. Ezt a tevekénységet Németországba helyezik át.

Mit hoz a jövő?

Azt még nem tudni, ki lesz az új tulajdonos, a hazai piacon működő, vállalati üzletággal is rendelkező nagyobb szereplők számára lehet érdekes a bankvásárlás, bármelyik nagybank szóba jöhet. A 2008-as pénzügyi válságban német állami mentőcsomagból megmentett és a mai napig kisebbségi állami tulajdonban lévő Commerzbanknak nem ez az első kísérlete a karcsúsításra, de ez tűnik a legkomolyabbnak.


Ne hagyd ki!