Júliusban jóval kevesebb hitelt vettek fel a magyarok
Fotó: Shutterstock

Behúzták a magyarok a hitelfelvételi féket

Minden fontosabb lakossági hitelnél visszaesését mutatnak a Magyar Nemzeti Bank friss, júliusi adatai.Júliusban 91,8 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami mind a júniusi 128,2 milliárdtól, mind az egy évvel korábbi 132,6 milliárd forinttól jócskán elmarad. (Éves alapon bő 30 százalékos a visszaesés mértéke.) A fogyasztási hiteleknél hasonló a helyzet: a 2021 júliusában mért 114,4 milliárd forintnyi új szerződéshez képest az idei hetedik havi 92,2 milliárd csaknem 20 százalékos elmaradást jelent.

A fogyasztási hiteleken belül a személyi kölcsönök még viszonylag jól tartották magukat, hiszen az MNB által júliusra kimutatott, 46,7 milliárd forintnyi új szerződés egy kicsivel meg is haladta az egy évvel korábbi értéket, igaz, a júniusi, 52,3 milliárdos volumentől már jóval elmarad.

A gyermekvállalásra készülő pároknak szánt babaváró kölcsönnél jelentős a visszaesés: a júliusra kimutatott, 32,8 milliárd forintnyi új szerződés csaknem harmadával kevesebb az egy évvel korábbi értéknél, és új mélypont a konstrukció eddigi – hároméves – történetében.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is érződik az általános gazdasági bizonytalanság hatása: ezekből 6,6 milliárd forintnyit sikerült kihelyezni júliusban, ami éves alapon szintén erőteljes, 30 százalék körüli visszaesés.


Ne hagyd ki!