Amióta Matolcsy az elnöke, erre még nem volt példa a jegybanknál

A piaci várakozásoknak megfelelően alapkamatot emelt a jegybank Monetáris Tanácsa, méghozzá egy lépésben, jelentősen: 0,6 százalékról 0,9 százalékra, vagyis 30 bázisponttal. A többi irányadó kamat nem változott. Elemzők 30-40 bázispontos szigorításra számítottak.


Legutóbbi, májusi kamatdöntő ülésén a tanács még nem módosította a jegybanki alapkamat szintjét, amely tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt 0,60 százalékon. Ugyanakkor megerősítették, hogy az árstabilitás biztosítása és az inflációs kockázatok csökkentése érdekében a grémium készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására.

Az előzmények

A júniusi monetáris szigorítás lehetőségét először a jegybank részéről Virág Barnabás, az MNB alelnöke vetette fel még május közepén. Matolcsy György jegybankelnök ezt később egy konferencián megerősítette: amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már júniusban sor kerülhet a kamatemelésre. Kiemelte: az infláció tartós megemelkedése veszélyeztetné a kilábalást, a kamatemelést elbírná a magyar gazdaság és "kötelezővé is teszi" az inflációs veszély. Ez most meg is történt. Az inflációs cél 3 százalék, a valóság 5 százalék fölötti. Ez indokolta a jegybank lépését.

Ha többre vagy kíváncsi és első kézből akarsz tájékozódni, ITT tudsz bekapcsolódni az MNB-elnök 15 órakor kezdődő tájékoztatójába.


Ne hagyd ki!