Fontos tudnivalók a Sberbank egykori ügyfeleinek, így kapják meg a pénzüket
Fotó: Shutterstock

Így jutnak a pénzükhöz a bedőlt Sberbank ügyfelei

A kártalanítás rendelkezésre bocsátására nyitva álló 10 munkanapban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) különböző kifizetési csatornákat vesz igénybe. Mutatjuk.


Magánszemélyek, cégek

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mind a magánszemélyek, mind a cégek esetében az OBA automatikusan, az alábbi kifizetési csatornán keresztül bocsátja a betétes rendelkezésére a kártalanítás összegét. Az ún. közreműködő bank kijelöléséről az OBA a későbbiekben a honlapján, illetve a hamarosan kiküldésre kerülő személyre szóló levélben is értesíti a betéteseket. A közreműködő bank 2022. március 18-t követően is folyamatosan a kártalanítandó betétesek rendelkezésére fog állni.

A betétesek részére az alábbi kifizetési csatornák valamelyikén keresztül kerül kifizetésre a kártalanítás összege:

Magánszemélyek, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek:

  • 2.500.000 Ft-ot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén a kifizetések a Magyar Posta Zrt.-n keresztül, ún. postai utalvány kifizetése útján történik; 200.000 Ft-ig házhoz történik a kézbesítés, ezt meghaladó összeg esetén az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés.
  • 2.500.000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás ún. közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetősége lesz számlát nyitni.

Cégek (ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket stb. is), amelyek magyarországi székhellyel rendelkeznek:

  • 20.000 Ft-ot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután az alábbiakban feltüntetett módon bejelentik számlaszámukat
  • 20.000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás ún. közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetősége lesz számlát nyitni.

Külföldi cégek és magánszemélyek (magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel nem rendelkező betétesek) – összeghatártól függetlenül – OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanítási összeget.

További tudnivalók

Jelenleg a betéteseknek további teendőjük nincs, kövessék figyelemmel az OBA által nyújtott tájékoztatást. Start-számlával rendelkező betéteseknek a Start-számlájuk vonatkozásában nincs teendőjük, a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) a vonatkozó jogszabályi előírás alapján, a Szülő/Hozzátartozó intézkedése nélkül, automatikusan Kincstári Start-értékpapírszámlát nyit. Az OBA a Sberbanknál vezetett Start-számlák egyenlegét a Kincstár részére átutalja. A Kincstár a kártalanítás összegének beérkezését követően haladéktalanul intézkedik ezen összegeknek a gyermek részére nyitott Start-értékpapírszámlán történő jóváírásról és Babakötvénybe történő automatikus befektetéséről.

Abban az esetben, ha a betétes 100.000 eurónak megfelelő forint összeget, azaz 38.047.000 forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság fog tájékoztatást adni.

További információ az OBA honlapján (www.oba.hu), a sberbankinfo@oba.hu email címen, valamint a + 36-1-999-9669-es telefonszámon.


Ne hagyd ki!