Minden vállalkozásnak kötelező bankszámlát nyitnia, ám ha nem jól döntünk, sok pénzt, éves szinten akár több százezer forintot is veszíthetünk!

Figyelj az induló díjakra!

A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy arra koncentrálnak, hogy mekkora a számlavezetési díj. Nem árt tudni, hogy ez a mézesmadzag a legtöbb banknál! Ha a számlavezetés ingyenes, vagy csak néhány száz forintba kerül, a bank más soron visszaszedheti az itt adott kedvezményeket. Fontos szempont a döntésnél a bankkártya éves díja is. Itt sem szabad azonban az első éves díj alapján dönteni, mert az általában alacsony, a második évtől kezdve azonban megemelkedik. Érdemes megfontolni azt is, hogy a cég számláit kezelő banknál nyissunk magunknak lakossági folyószámlát, mert a fizetésünket bankon belül utalni sokkal olcsóbb.

Ki intézkedhet?

Számlanyitás előtt el kell dönteni, kinek lesz hozzáférése a cég számlájához. Tisztázni kell azt is, ki és milyen jogosultságokkal rendelkezik? Utalhatnak-e? Vehetnek-e fel készpénzt? Mindezt mekkora összeghatárig tehetik meg? Ugyanezt el kell dönteni a céges bankkártya esetében is! Kinek lesz majd céges bankkártyája? Használhatja-e online vásárlásra? Legfeljebb mekkora összeget vehet le a számláról?

Mennyibe kerül a számla használata?

Át kell gondolni, nagyjából hány átutalást szeretnél intézni havonta. Ezekből pedig mennyi megy bankon belülre és mennyi azon kívül? Fontos kérdés, akarsz-e a számláról készpénzt felvenni vagy oda készpénzt betenni? Mekkora összegről lehet majd szó alkalmanként? A bankok honlapján fellelhető adatok alapján nagyjából meg lehet határozni mennyibe kerül majd a bankszámla működtetése.

Lesz-e devizaforgalom?

Külföldi utaláskor a bankok alapdíjat és százalékos díjat is felszámítanak, ráadásul saját, sokszor igen borsos árfolyamon váltják forintra a devizát. Ezeket a költségeket is érdemes átnézni, hiszen például sok kis összegű átutalásnál a magas alapdíj nagyon megemeli banki költségeinket!

Milyen az online felület?

Minél több dolgot intézünk személyesen a bankban, annál többe fog kerülni pénzügyeink intézése. Amit csak lehet, intézzünk tehát online. Ám sok bosszúságtól és időveszteségtől kímélhetjük meg magunkat, ha előre megnézzük, milyen a kiszemelt bank online felülete!

Az a fránya SMS

Jó dolog kézben tartani pénzügyeinket, azaz mindig SMS értesítést kapni arról, ha valami történik a folyószámlánkon. Csakhogy ennek is ára van. Gondoljuk át, melyek azok a legszükségesebb mozgások, amelyekről mindenképpen szeretnénk értesülni. Például könnyen lehet, hogy kérünk egy SMS-t ha használjuk a céges bankkártyát és arról is, ha a számlánkon bármilyen terhelés történik. Na például ebben az esetben ugyanazért a tranzakcióért kétszer fizetünk. Mivel a bankok borsos és távközlési szolgáltatótól függően eltérő díjakat számláznak az SMS értesítésekért, az átgondolatlan értesítések miatt is sok pénzt veszíthetünk.

Itt a segítség!

Az alapvető dolgokat nekünk kell ugyan átgondolnunk és meghatároznunk, de aztán szerencsére nem kell a nyakunkba vennünk a várost, hogy feltérképezzük a bankok ajánlatait! Erre a feladatra ott vannak a banki árösszehasonlító oldalak, amelyek ingyen elvégzik helyettünk ezt a feladatot. Ilyenek például a bankmonitor.hu, a bank360.hu, vagy a money.hu oldalak!

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!