Az EU és az Apple konfliktusa a iPhone-ok magyar tulajdonosait is érinti
Fotó: Shutterstock

Nem akar megfelelni az Apple az EU szabályainak

Nem lesznek elérhetők az iOS 18 és macOS Sequoia operációs rendszerek mesterséges intelligencián alapuló új funkciói az Európai Unióban, amíg meg nem feleltetik azokat a helyi törvényeknek. Azonban az Apple nem is szeretné megfeleltetni azokat az uniós szabályoknak.


Bekeményített az Apple az EU-val szemben

Az Apple közleménye szerint, amennyiben megfeleltetné az új, mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásait az Európai Unió digitális piacokról szóló rendeletének (DMA), az veszélyeztetné a termékei „magánéletét és adatbiztonságát” (illetve a HVG szerint a cég üzleti érdekeit is).

Emiatt három funkció – az iPhone Mirroring, a SharePlay és az Apple Intelligence – határozatlan ideig nem lesz elérhető az európai felhasználóknak.

Az Európai Bizottság közölte, üdvözlik az Apple új fejlesztéseit, azonban csak akkor engedélyezik azokat, amennyiben megfelelnek a helyi, törvényi előírásoknak – írja a Bloomberg.

Jelentős fejlesztések

Az Apple a 2024-as WWDC fejlesztői konferenciáján mutatta be az új "Apple Intelligence" funkciócsomagját, amely mesterséges intelligenciát (AI) integrál az iOS 18, iPadOS 18, és macOS Sequoia rendszerekbe.

Az új funkciók között olyan AI-asszisztensi fejlesztések szerepelnek, mint például e-mailek összefoglalása, kép- és hangulatjelgenerálás, valamint a modernizált Siri hangasszisztens.

Az Apple az AI-képességek terén a személyre szabhatóságra, valamint a magánélet védelmére helyezte a hangsúlyt. Hangsúlyozták, az eszközön belül lokális adatfeldolgozást alkalmaznak, csökkentve a felhőalapú tárolás szükségességét.

Mindezek mellett az Apple integrálta a ChatGPT-t az iOS-be, lehetővé téve, hogy anélkül kapjanak hozzáférést a chatbotszolgáltatásokhoz a felhasználók, hogy fiókot kellene nyitniuk.

Azonban az új funkciók kihasználásához olyan új hardverek szükségesek, mint az iPhone 15 Pro modellek vagy az M1 chippel rendelkező eszközök.

Az új AI funkciók a szoftverfrissítésekkel még az idén elérhetővé válnak. A fejlesztők pedig a nyáron kezdhetik a béta verzió tesztelését.

Ne hagyd ki!