Több vállalkozás is megpróbál nyerészkedni az emberek vírustól való félelmét kihasználva. A fogyasztóvédelmi hatóság szerencsére résen van.


​Oltási regisztráció pénzért

Ötezer forintért lehet előfoglalási jogot vásárolni a COVID19 oltásra egy budapesti magáncég honlapján. A „Nemzetközi Oltóközpont" nevet viselő társaság ígérete szerint a vakcinát legkésőbb 2021. végéig saját maga fogja beszerezni. A fogyasztóvédelem szerint a cég megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat, ezért eljárást indított ellene. A hatóság szerint

már a vállalkozás neve is azt a látszatot kelti, hogy állami szervvel kapcsolatban áll és aki náluk előfoglal, az az állami oltási programra regisztrál.

A fogyasztóvédelem elérte, hogy a „Nemzetközi Oltóközpont" honlapján feltüntesse, hogy magánegészségügyi szolgáltatást végez, előfoglalási aloldalán pedig figyelmeztető szöveget helyeztek el, amiben a valódi állami oltási programhoz szükséges regisztrációra lehet jelentkezni.

​Használhatatlan maszkok

A fogyasztóvédők egy webshopra is lecsaptak a közelmúltban, amely áttetsző, légáteresztó anyagból készült maszkokat kínált azoknak, akiknek úgymond „elegük van a szájkosárból". Az országos tisztifőorvos szerint

a termék alkalmatlan a járvány elleni védekezésre, aki ilyet visel, másokat is veszélyeztet.

A kereskedő felelőssége óriási, hiszen ő üzleti érdekből az óvintézkedések kijátszására ösztönzött, ezért a hatóság a honlapot bezáratta.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!