Tesztekték a gépi mosogatószereket, van néhány meglepetés
Fotó: Shutterstock

Itt a gépi mosogatószerek nagy tesztjének eredménye, meglepetésekkel

A Tudatos Vásárlók 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. Összesen 2660 edényt mosogattak el és nagy különbségeket találtak. A teszt megmutatta, hogy melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.


Ezt vizsgálták

 • tisztaság – ez nyilván az egyik legfontosabb tényező, ezért a végeredmények számításánál ez szerepelt a legnagyobb súlyozással
 • hatékonyság – különböző edényekre vonatkozóan: tányér, pohár, bögre, evőeszköz, műanyag edény
 • foltmentesség
 • száradás
 • a termékek összetétele
 • környezeti és egészségi hatások
 • ökocímke minősítés

Általános megállapítások

 • A tabletták általánosságban hatékonyabb tisztító erővel bírnak, mint a gélek. 90% feletti eredményt az összesített listán, csak két gélnek sikerült elérnie: az egyik a Somat All in 1 Lemon & Lime gél, a másik pedig a Herbow gépi mosogatószer koncentrátum.
 • A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik.
 • Több, magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának.
 • Mivel legfőbb összetevőjük a nátrium-karbonát, azaz a mosószóda, ill. a nátrium-perkarbonát, azaz folttisztító só, ezért minden mosogatógép tabletta minimális környezeti hatású, viszonylag ártalmatlan.
 • Hasonlóan, a legfőbb összetevők miatt minden mosogató gél minimális környezeti hatású. Az öko minősítésűek ezen felül az egyéb összetevőket korlátozzák.

Miért bízzunk az ökocímkében?

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) keresnünk a csomagoláson. Miért fontos ez?

Több, magát „öko"-nak nevező termék is belekerült a tesztelésbe. Fontos kiemelni, hogy ezekből több is csak kinézetével, márkanevével vagy éppen fantázianevével próbálja azt sugallni, hogy környezetbarát tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a termékeknek nincs független, hiteles minősítésük, vagyis nem igazolta független vizsgálat a környezetbarát tulajdonságaikat. Sokszor ráadásul tisztítási hatékonyságuk is elmarad az elvárhatótól, és még csak nem is feltétlenül tartoznak az olcsó termékek közé.

Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) csak azok a termékek kaphatják meg, melyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnye sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel.

A tesztelt termékek közül az első tíz helyen végzettből három is rendelkezik ilyen címkével: Somat pro nature All in One, Sunlight Powered by Nature All in one és Cif Complete Clean All in 1. Vagyis nem kell lemondanunk a tiszta edényekről akkor sem, ha környezetbarát terméket vásároltunk.

Lebomló fóliás vagy műanyagzacskós a zöldebb választás?

A csomagolás témájához tartozik az egyre gyakrabban előforduló vízben oldódó fólia védőréteg környezeti hatásának kérdése. Ez a vízben oldódó fólia PVA-ból készül (polivinil-alkohol), ami egy biológiailag lebontható anyag, vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át. A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.


Ne hagyd ki!