Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál, vagyis az állami, önkormányzati szektorban dolgozóknál a hálapénz elfogadását.


A hálapénz elfogadása január óta vesztegetésnek számít, keményen büntetendő. Váradi Piroska, a szolgálat korrupciómegelőzési főosztályának vezetője a közrádiónak elmondta, kisebb ajándéktárgyat ezután is büntetlenül lehet adni és elfogadni, de a készpénz vagy más ellenszolgáltatás felajánlása, elfogadása jogtalan előnyökért értékhatártól függetlenül a törvénybe ütközik.

Az ezredes arra is reagált, hogy a bírálók szerint a szolgálat munkatársai a megbízhatósági tesztekkel megtéveszthetik, csőbe húzhatják a betegeket és a döntési helyzetben lévő egészségügyi dolgozókat. Ezeket a próbatételek úgy kell elképzelni, hogy a szolgálat munkatársai betegnek adják ki magukat, és valósnak tűnő élethelyzetet modellezve megpróbálnak hálapénzzel előnyösebb helyzetbe jutni, például előrébb kerülni a műtéti várólistán, vagy különleges elbánást kiharcolni az állami egészségügyi intézményekben.

Nem a csapdába csalás a cél, a megbízhatósági vizsgálatot csak megalapozott gyanú, illetve ügyészi engedély birtokában vetik be, és mindig a vesztegetés elfogadóját tesztelik, nem a betegeket

-mondta Váradi Piroska ezredes.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!