Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál, vagyis az állami, önkormányzati szektorban dolgozóknál a hálapénz elfogadását.


A hálapénz elfogadása január óta vesztegetésnek számít, keményen büntetendő. Váradi Piroska, a szolgálat korrupciómegelőzési főosztályának vezetője a közrádiónak elmondta, kisebb ajándéktárgyat ezután is büntetlenül lehet adni és elfogadni, de a készpénz vagy más ellenszolgáltatás felajánlása, elfogadása jogtalan előnyökért értékhatártól függetlenül a törvénybe ütközik.

Az ezredes arra is reagált, hogy a bírálók szerint a szolgálat munkatársai a megbízhatósági tesztekkel megtéveszthetik, csőbe húzhatják a betegeket és a döntési helyzetben lévő egészségügyi dolgozókat. Ezeket a próbatételek úgy kell elképzelni, hogy a szolgálat munkatársai betegnek adják ki magukat, és valósnak tűnő élethelyzetet modellezve megpróbálnak hálapénzzel előnyösebb helyzetbe jutni, például előrébb kerülni a műtéti várólistán, vagy különleges elbánást kiharcolni az állami egészségügyi intézményekben.

Nem a csapdába csalás a cél, a megbízhatósági vizsgálatot csak megalapozott gyanú, illetve ügyészi engedély birtokában vetik be, és mindig a vesztegetés elfogadóját tesztelik, nem a betegeket

-mondta Váradi Piroska ezredes.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!