Lecsapott a jegybank a befektetőket bepalizó társaságra
Fotó: Shutterstock

Befektetők ezreit ültethették fel, lecsapott rájuk az MNB

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy bármely MNB-engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jogosulatlan tevékenységek megakadályozása érdekében honlapblokkolásról és számlazárolásról is döntött a jegybank - jelentette bea Magyar Nemzeti Bank (MNB).A felügyeleti hatóság felkérte a kárvallottakat, és azokat, akik az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkeznek, különösen, ha befektetési céllal pénzt adtak át és azt nem kapták vissza, jelentkezzenek az MNB feljelentése alapján büntetőeljárást folytató BRFK-nál vagy az MNB-nél. A jegybank eddigi adatai szerint a Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. úgynevezett "Utalvány vásárlási szerződés"-t kötött számos befektetővel. Ebben kötelezettséget vállaltak arra, hogy amennyiben a befektető az általa féláron vásárolt utalványokat nem használja fel, ez esetben - jellemzően három hónap elteltével - azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza.

A közlemény szerint az MNB-nek oka van feltételezni, hogy az utalványokra történő hivatkozás csupán az engedély nélküli forrásgyűjtési tevékenység leplezésére szolgált. Mivel a három hónapra ígért 100 százalékos garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az adatok - a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett - annak a lehetőségét is felvetik, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult. A vizsgált tevékenység rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen mintegy 4-5 ezer hazai befektetővel léptek kapcsolatba.


Az MNB azzal, hogy - az érintett bankokkal koordinálva - számos bankszámla zárolását is elrendelte, mintegy 2 milliárd forintot biztosít az érintett társaságok, illetve a magánszemély tevékenysége miatt esetleg kárt szenvedő befektetők későbbi kártalanításához. Az MNB korábbi feljelentése alapján már folyamatban lévő nyomozásra tekintettel az MNB a zár alá vett pénzeszközöket - a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján - átadja a nyomozó hatóságnak. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi - tájékoztatott az MNB.


Ne hagyd ki!