két bőrönd

Ha repülős utazásról van szó, viszonylag gyakori jelenség, hogy történik valami a csomagjainkkal. Szerencsére ma már számos biztosító nyújt gyors segítséget ilyen esetekben – mutatjuk a tendenciákat.


Ha a poggyászunk eltűnik vagy teljesen megsemmisül, mindegyik biztosítótól számíthatunk kártérítésre. Az olcsóbb, alapvető utasbiztosításoknál maximum 250-300 ezer forinttal kárpótolhatnak bennünket, de drágább konstrukciók esetén akár a félmillió forintot is meghaladhatja az összeg.

A csomagjainkban tárolt legnagyobb értékű tárgyak jellemzően a műszaki cikkeink – nem véletlen tehát, hogy a biztosítások túlnyomó része a mobiltelefonunkra vagy a laptopunkra is kitér. A Bank360 szerint jellemzően tárgyanként 75-180 ezer forint között van a kártérítés felső határa, azonban, ha egyszerre több műszaki cikkünk tűnik el vagy semmisül meg, csomagtól függően akár 600 ezer forintot is kaphatunk.

Fontos kiemelni, hogy amíg a kártérítések között jelentős különbség van, a biztosításért fizetett díjakban jóval kisebb az eltérés.

Ha drágább műszaki cikkekkel utazunk, érdemes lehet kifizetni azt a plusz párezer forintot, így ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy baj esetén a teljes kárunkat megtérítik.

Egy repülőúton a nagyobb, feladott bőröndjeink sajnos könnyen elkeveredhetnek, ebből pedig akkor is származhat kárunk, ha később megkerülnek a csomagok. A biztosítók egy része 4 órás késés esetén már kárpótol, de jellemzően inkább 6 vagy 12 órás késés után számíthatunk segítségre. Az alapcsomagok esetén 15-30 ezer forintra számíthatunk, a 12 óránál hosszabb késéseknél viszont 50-80 ezer forint is lehet ez az összeg.

Ne hagyd ki!