Revolut applikáció egy kézben tartott okostelefon kijelzőjén
Fotó: unsplash

Kösz MNB! Mégsem drágul a Revolut!

Februárban e-mailben arról tájékoztattam magyar ügyfeleit a Revolut, hogy 2021. április 23-tól emeli szolgáltatásai árát. Néhány hétre rá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményt adott ki, ami szerint a díjak egyoldalú megváltoztatása törvénysértő. A Revolut erre egy nappal a díjemelés előtt visszavonulót fújt.


​Árat emeltek volna

Mint arról lapunk is beszámolt, a Revolut 2021. februárjában e-mailt küldött magyar ügyfeleinek arról, hogy április 23-tól havonta csak alkalommal lehet a kártyájával ingyen készpénzt felvenni banki ATM-ekből. Efölött a mennyiség felett csak 2 százalékos díj fejében nyílt volna mód, ráadásul aki túllépte volna a keretet, annak alkalmanként 400 forintos minimumdíjat is ki kellett volna pengetnie. Ezen felül a Revolut szolgáltatásait ingyen használó ügyfeleknek mindössze havi egy nemzetközi utalás maradt volna ingyenes, efölött 150 forintos díjat kívántak volna alkalmazni.

​Lépett a jegybank

A lépést kifogásolta az MNB. A hazai hitelintézeti törvény ugyanakkor egyértelműen kimondja: „Szerződés egyoldalúan nem módosítható új díj vagy költség bevezetésével. Az egyes kamat, díj vagy költségelemek szerződésben meghatározott számítási módja egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosítható." Mindezek miatt a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztók védelme, az átlátható és stabil pénzügyi rendszer fenntartása érdekében megkereste a Revolut Payments UAB felügyeletét ellátó Litván Nemzeti Bankot, valamint közvetlenül a Revolut Payments UAB-hoz fordult a helyzet rendezésére. A jegybank felszólította a társaságot: tegye meg a megfelelő lépéseket a törvénysértés megelőzésére, amely az általános szerződési feltételek módosításának április 23-i életbe léptével történne meg.

​Meghátráltak

A jegybanki fellépést követően mindössze egy nappal a tervezett díjemelés hatályba lépését megelőzően a Revolut újabb e-mailt küldött a magyar ügyfeleknek, amelyben tévedésre hivatkozva elállt a díjemeléstől, így minden marad a régiben. A régi-új szabályok a következőek:

  • Készpénzfelvétel bankautomatából: A bankautomatából való készpénzfelvétel limitje ugyanaz marad. A Standard és a Plus szintű ügyfelek 75 000 HUF vehetnek fel díjmentesen. A Premium szintű ügyfelek 150 000 HUF vehetnek fel díjmentesen. A Metal szintű ügyfelek 300 000 HUF vehetnek fel díjmentesen. Az ezeket a limiteket meghaladó bankautomatás készpénzfelvétel díjai is változatlanok maradnak (2%).
  • Nemzetközi pénzátutalások: A magyar ügyfelek számára nem változnak a Revolut fizetési lehetőségei. A Revolut jelenleg kétféle nemzetközi átutalást tesz lehetővé. Az egyiket „nemzetközi" átutalásnak, a másikat „SWIFT"-átutalásnak nevezzük. Ezekre két külön keret vonatkozik. A Standard és a Plus csomagot használó ügyfelek havonta egy nemzetközi átutalást indíthatnak díjmentesen, azt követően átutalásonként 150 HUF összegű díjat kell fizetniük. SWIFT-átutalások a pénznemtől függően 1 000 HUF-ért indíthatók. A Premium és a Metal csomagot használó ügyfelek számára díjmentesek a nemzetközi átutalások, ezenkívül havonta egy SWIFT-átutalást is díjmentesen indíthatnak. Ezt követően a pénznemtől függően 1 000 HUF vagy 2 000 HUF díjat kell fizetniük.


Ne hagyd ki!