Spórolási trükkök a mindennapokra

Spórolási trükkök a mindennapokra

A személyes megtakarítások fontosságát, azt hiszem, ebben a válságos világban nem is kell hangsúlyoznunk, hiszen megtapasztalhattuk már, hogy sok esetben mekkora előnyt jelenthet egy kis megtakarított pénz. Egy váratlan, nagyobbacska számla érkezése, egy nem várt betegség vagy baleset, a munkahely elvesztése nagy megpróbáltatás lehet az egyik hónapról a másikra élők számára, míg a személyes megtakarítással rendelkezők viszonylag könnyen repülhetnek át hasonló pénzügyi problémák felett.


Mikor a spórolásról esik szó, gyakran hallhatjuk kifogásként azt a mondatot, hogy: „Nekem túl kicsi a fizetésem, ebből semmit sem tudok félre tenni.” Ezt azonban, a kisebb és a nagyobb fizetéssel rendelkezők is egyaránt hangoztatják. A gyakorlat azt mutatja, hogy bármilyen kevés összeget is tegyünk félre, ha azt rendszeresen tesszük, hosszú idő alatt szép kis összegre rúghat.

Az akaraterő fejlesztése

Rengeteg csábító termék és szolgáltatás létezik, melyeket ráadásul rendkívül agresszív és hatásos módszerekkel reklámoznak. A plázák, a kirakatok, az étkezdékből szálló csábító illatok, a reklámok mind-mind pénzköltésre ösztönöznek bennünket.

A spórolás azzal kezdődik, hogy néha lemondunk olyan dolgokról, amire valójában nincs is szükségünk. Kivel ne fordult volna elő, hogy hazafele menet betért egy gyors étterembe a csábító illatok hatására, noha otthon is étkezhetne. Ki ne vásárolt volna meg egy ruhát, vagy cipőt spontán, azért, mert megtetszett neki, noha valójában semmi szüksége nem lett volna rá?

Keresd az olcsóbbat

A magasabb ár általában a jobb minőség érzetét kelti bennünk, pedig ez nem minden esetben van így. Sőt nagyon sok esetben, csupán a kereskedelmi árrés nagysága miatt fizetünk többet. Sokat spórolhatunk azzal, ha egyes termékeket egyenesen a termelőtől, gyártótól vásárlunk meg. Mezőgazdasági termékek esetén nemcsak olcsóbb, de sok esetben jobb minőségű alapanyagokhoz juthatunk, ha azokat egyenesen az őstermelőktől vásároljuk.

A spórolási trükkök között a legtöbbet hangoztatott az akciók kihasználása. Legyünk óvatosak: manapság az akciós termékek sem biztos, hogy tényleg olcsóbbak.

A kedvező alkalmi vételek kihasználásával is rengeteg pénzt takaríthatunk meg. A használtáru kereskedelemben, vagy az aukciós oldalakon, sokszor a valódi érték töredékéért juthatunk hozzá egyes termékekhez.

A háztartási költségek lefaragása

Sokat takaríthatunk meg a háztartásban is, ha odafigyelünk az energia és vízfelhasználásra. Feleslegesen fogyasztunk sok hőenergiát, ha a lakásunk nincs kellőképpen szigetelve, de az elektromos készülékek felesleges üzemeltetése is pénzbe kerül. Sokan nem tudják, de a standby-ban hagyott számítógép vagy televízió is energiát fogyaszt.

Ne feledkezzünk meg az energiatakarékos berendezések fontosságáról sem. Érdemes megismerkedni az energiaosztály fogalmával, illetve lecserélni az energiazabáló izzókat energiatakarékos fényforrásokra. A LED technológia nagy segítségünkre van ebben.


Ne hagyd ki!