paradicsom mosás
Fotó: Shutterstock

Ennyit ér, ha a csap alatt lemosod a zöldséget, gyümölcsöt

A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek mérgek, így sokakban megfogalmazódhat a kérdés, vajon elég-e, ha egyszerűen csak folyó víz alatt mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket.


A Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet az Egyesült Államokban vizsgálta a növényvédőszerek hatásait, az ottani Mezőgazdasági Minisztériumtól kapott adatok alapján, hét évre visszamenőleg. A szakemberek 59 általánosan elterjedt gyümölcsöt és zöldséget tettek górcső alá, és nem csupán friss változatokat, hanem konzerveket, szárítottakat vagy fagyasztott változatokat is.

Úgy találták, hogy az (USA-ban) általánosan eladott gyümölcsök és zöldségek mintegy 20 százaléka tartalmazhat az egészségre már káros mennyiségű növényvédő szert, olyan népszerű élelmiszereknél, mint a paprika, az áfonya, a zöldbab, a burgonya és az eper. Még olyan növényvédő szerekre is rábukkantak, amelyeket az Egyesült Államokban nem is engedélyeznek – ezek importtermékek voltak.

De mit tegyen az, aki tényleg biztonságban szeretné érezni magát? A Gizmodo, régebbi kutatási eredményeket felelevenítve, jó hírrel szolgál. A Connecticuti Mezőgazdasági Kísérleti Állomás szakemberei 2000-ben publikáltak egy tanulmányt, amelyben összehasonlították a boltban vásárolt termékek növényvédőszer-szintjét folyó vízzel történő lemosás előtt és után.

A hvg.hu beszámolója szerint az találták, hogy az általuk figyelt 12 növényvédő szer körül kilencnél észrevehetően csökkent a maradék mennyisége. A későbbi kutatások során azt is tesztelték, hogy mi történik a termékekkel, ha mosatlanul hagyták, egy percig folyó vízzel mosták, víz és szappan keverékével mosták, majd négy speciális termékmosóval tisztították. Az eredmény szerint csak az öblítetlen termékekben volt észrevehetően magasabb a növényvédőszer-maradék szintje, ami azt jelenti, hogy a folyó víz önmagában is elegendő a veszélyes anyagok eltávolításához.

Ne hagyd ki!