Löncshúst hívott vissza a Nébih - a kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Kivontak egy "gyíkhúst" a forgalomból

Idegen anyagot talált az egyik löncshúskészítményben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – azonnal visszahívta a terméket. A katonaviseltek a honvédségnél annak idején ezt az ételt, illetve a vagdalthús-konzervet nevezték "gyíkhús"-nak. Találó, nem?


Újabb terméket hívott vissza a Nébih

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása alapján a hatóság elrendelte az „Agrico Löncshús” 300 grammos kiszerelésű termék visszahívását a fogyasztóktól. A húskészítmény ugyanis idegen anyaggal (feltehetően csontszilánkkal) szennyezett. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az adott terméket ne fogyasszák el!

A hatóság egyéb adatokat is közölt a termékről:

Minőségmegőrzési idő: 2024.09.24

Származási ország: Lengyelország

Gyártó: W.Z.M. AGRICO

A Nébih javasolja, hogy az érintett termék visszavételéről és a vételár visszatérítésének lehetőségéről a vásárlás helyén érdeklődjünk. Továbbá megjegyzi, hogy a termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik. (Nyitóképünk illusztráció).

Kép a visszahívott termékről

A visszah\u00edvott l\u00f6ncsh\u00fas

Fotó: a Nébih hivatalos weboldala

Ezek az ország legjobb túrós és tejalapú rudijai

A Nébih élelmiszertesztjeivel kapcsolatosan volt egy másik hírünk is a közelmúltban. Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Hivatal a legújabb Szupermenta-terméktesztjében a túrós rudikat vette górcső alá. Szakértők és laikusok egyaránt értékelték a desszertkészítményeket, a legjobbak között pedig sorrendet állítottak fel. Volt közöttük azonban néhány, amely nem felet meg az előírásoknak, ezért a gyártóik bírságot kaptak.

A Nébih 22 kakaós bevonatú, natúr desszertkészítményt vizsgált meg, összesen öt magyar gyártótól. A Hivatal megállapította, hogy kívülről ugyan hasonlóak, összetételükben jelentős különbségek vannak. Emiatt ketté kellett választaniuk a termékeket 15 túródesszertre és 7 tejalapú desszertkészítményre.

Előbb laboratóriumi élelmiszerbiztonsági és -minőségi ellenőrzéseket tartottak. A mikrobiológiai vizsgálatokon túl egyebek mellett ellenőrizték a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is. Három desszertnél fordult elő, hogy a szorbinsav mennyisége meghaladta az engedélyezett felső határértéket, ami miatt a gyártóknak bírságot kell fizetniük.

Jelölési hibákra is akadtak négy rudinál. Gond volt például a tápértékjelöléssel, valamint az összetevők feltüntetésével. Emiatt hatósági eljárás indult a gyártók ellen, a felügyelők pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak rájuk, összesen nagyjából 800 ezer forint értékben.

Ezek a legjobb túrós rudak

A Szupermenta terméktesztek során a szakértők objektív megközelítése mellett laikusok is pontozták a termékeket az ízük alapján. Eszerint sorrendet állítottak fel a legjobb rudik között.

A dobogón a következők végeztek a 15 túródesszert közül:

  1. Pöttyös Túró Rudi
  2. Pilos Túródesszert
  3. laktózmentes Pöttyös Óriás Rudi

A legjobb tejalapú desszertkészítmények pedig:

  1. Holtversenyben a Milfina Rudi és a CBA Piros Rudi
  2. Sissy Rudi
  3. S-Budget Rudi

Ne hagyd ki!