Objektív és szubjektív szempontok alapján is listázta a Nébih a legjobb rudikat
Fotó: Shutterstock

Ezek az ország legjobb túrós és tejalapú rudijai

A Nébih a legújabb Szupermenta-terméktesztjében a túrós rudikat vette górcső alá. Szakértők és laikusok egyaránt értékelték a desszertkészítményeket, a legjobbak között pedig sorrendet állítottak fel. Volt közöttük azonban néhány, amely nem felet meg az előírásoknak, ezért a gyártóik bírságot kaptak.


Túrós rudakat vizsgált a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 22 kakaós bevonatú, natúr desszertkészítményt vizsgált meg, összesen öt magyar gyártótól. A Hivatal megállapította, hogy kívülről ugyan hasonlóak, összetételükben jelentős különbségek vannak. Emiatt ketté kellett választaniuk a termékeket 15 túródesszertre és 7 tejalapú desszertkészítményre – álla a Nébih közleményében.

Előbb laboratóriumi élelmiszerbiztonsági és -minőségi ellenőrzéseket tartottak. A mikrobiológiai vizsgálatokon túl egyebek mellett ellenőrizték a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is. Három desszertnél fordult elő, hogy a szorbinsav mennyisége meghaladta az engedélyezett felső határértéket, ami miatt a gyártóknak bírságot kell fizetniük.

Jelölési hibákra is akadtak négy rudinál. Gond volt például a tápértékjelöléssel, valamint az összetevők feltüntetésével. Emiatt hatósági eljárás indult a gyártók ellen, a felügyelők pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak rájuk, összesen nagyjából 800 ezer forint értékben.

Ezek a legjobb túrós rudak

A Szupermenta terméktesztek során a szakértők objektív megközelítése mellett laikusok is pontozták a termékeket az ízük alapján. Eszerint sorrendet állítottak fel a legjobb rudik között.

A dobogón a következők végeztek a 15 túródesszert közül:

  1. Pöttyös Túró Rudi
  2. Pilos Túródesszert
  3. laktózmentes Pöttyös Óriás Rudi

A legjobb tejalapú desszertkészítmények pedig:

  1. Holtversenyben a Milfina Rudi és a CBA Piros Rudi
  2. Sissy Rudi
  3. S-Budget Rudi

További információkról, érdekességekről és a részletes vizsgálati eredményekről a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán tájékozódhatsz.

 Korábbi tesztek

Az előző hónapokban a Hivatal több Szupermenta teszteredményéről is beszámoltunk. EBBEN a cikkünkben az általuk legjobbnak tartott ételízesítőket mutattuk be, EBBEN pedig a legkedveltebb itthon kapható tálcás gombatermékeket vizsgáltuk meg. Ha pedig valaki kertészkedni is szeret, érdemes elolvasnia EZT az írásunkat, amelyben a cseresznye- és koktélparadicsom-vetőmagtermékeket listázta a Nébih.

Ne hagyd ki!