Gond volt az ételízesítők több mint háromnegyedével

A vizsgált ételízesítők több mint háromnegyedénél jelölési problémát talált a Nébih. Öt terméket ki kellett vonni a forgalomból, mivel nem volt jelölve a csomagolásukon allergén jelenléte. Emellett ízre is pontozták a termékeket, és rangsorba állították a legjobbakat.


Ételízesítőket vizsgált a Nébih

Újabb fejezetéhez érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja. Ezúttal a hivatal szakemberei 25 hazai és 10 külföldi előállítású ételízesítőt vizsgáltak meg. Az esetek többségében hibát fedeztek fel a szakértők – írja oldalán a Nébih.

A vizsgálatot végző szakemberek 35-ből 5 esetben zeller allergén jelenlétét mutatták ki a termékekben. Ezen összetevőre a csomagoláson azonban semmilyen utalás nem történt, lehetséges keresztszennyeződés formájában sem. Ezeket a termékeket a hivatal még a tesztsorozat elején, tavaly júliusban kivonatta a forgalomból és azonnali hatállyal visszahívatta a fogyasztóktól is.

Az allergén jelenléte mellett az ételízesítők sótartalmával is sok esetben gond volt, hiszen nagyobb mennyiséget mutattak ki bennük, mint amennyi a címkéken fel volt tűntetve. Az 5 termék (amelyek egyébként 3 gyártótól származnak) a hibák korrigálása után ismét forgalomba kerülhetett.

27 terméknél egyéb jelölési hibákat is kiszűrt a Nébih. Gond volt egyebek között a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel is – írja a portál.

A problémák miatt hatósági eljárás is indult, amelyben mintegy 2,3 millió forint bírságot szabtak ki az érintett cégekre.

Rangsort állítottak a legjobb ételízesítők között

A Szupermenta terméktesztek részét képezi a vizsgált termékek rangsorolása az ízük alapján. Ehhez a szakértők mellett laikusok is véleményezhették a három csoportba sorolt ételízesítőket. Íme, a teszt végeredménye:

Sót, adalékanyagot és/vagy aromát is tartalmazó ételízesítők:

  1. Lacikonyha Univerzális Ételízesítő
  2. Delik'at Ételízesítő 2000g
  3. Delik'at Ételízesítő 200g

Só-, adalékanyag- és/vagy aromamentes ételízesítők:

  1. Csattos Natúr Ételízesítő Szárított zöldségekből és fűszernövényekből
  2. Ataisz ételízesítők, natúr vega-mix sómentes zöldségkeverék
  3. Naturmind Ételízesítő keverék

Sót tartalmazó, de adalékanyag- és/vagy aromamentes ételízesítők:

  1. Lucullus Natúr Ételízesítő min. 95% zöldség- és fűszertartalom
  2. Vegeta Natúr Ételízesítő
  3. Kania ételízesítő min. 45% zöldségtartalommal

Ne hagyd ki!