Akár fényképeket is lophat a napokban azonosított kártevő
Fotó: Shutterstock

Androidos és iOS-es készülékeket is támad ez a kártevő

Új, trójai kártevőre figyelmeztetnek kiberbiztonsági szakemberek. A kártékony program különösen veszélyes, hiszen az androidos készülékek mellett nem kerüli el az Apple eszközeit sem. Privát adatokat, például képeket is lophat.


Ismét veszélyes kártevők terjednek a mobileszközökön

Applikációk telepítésével androidos és iOS-es készülékeken egyaránt terjedő kártevők arra próbálják rávenni az áldozataikat, készítsenek fotót a személyazonosító okmányaikról. Ezalatt a program a felhasználók tudta nélkül az arcukat is fényképezi. Mindezek birtokában pedig - a deepfake technológia segítségével - akár banki tranzakciókat is végrehajthatnak az adathalászok.

A PCWorld megjegyzi, az új, igen hatékony kártevőt a Group-IB kiberbiztonsági cégnek sikerült azonosítania a napokban. Úgy vélik, a vírus a GoldFactory nevű kínai hackercsoporthoz köthető. A csalók először olyan üzenetekkel környékezik meg az áldozataikat, melyekben hatóságnak adják ki magukat. Ezzel próbálják rávenni őket, telepítsék az alkalmazásaikat, melyekkel a trójai is a készülékekre kerül.

Ezután a kártevő manipulálni kezdni az eszközt, figyeli a tevékenységeket, monitorozza az sms-eket, rögzíti a felhasználók arcát, illetve kikéri a személyazonosító okmányaikat.

Igaz, jelenleg elsősorban Ázsiában terjed a csalás, azonban a hatékonysága miatt valószínű, hogy hamarosan Európában is belefuthatnak a felhasználók.

A hasonló esetek miatt különösen fontos, hogy odafigyeljenek az emberek, kiknek és milyen adatokat adnak meg. Különösen akkor, ha online vagy telefonon kérik a személyes információkat. Emellett nem szabad letölteni kétes eredetű alkalmazásokat sem.

Kártékony programot találtak az App Store-ban

Egyébként a napokban derült ki, egy kártékony alkalmazás a népszerű LastPass jelszókezelőnek adta ki magát az Apple App Store-jában.

Ugyan az applikáció fejlesztője nem az eredeti appot készítő LogMeln volt, de az arculatában szinte megegyezett a jóhírű programmal. Igaz, itt-ott akadtak benne elírások és hibák.

A TechCrunch szerint az app január 21-én jelent meg a Store-ban. Bár mára törölte azt az Apple, hetekig letölthető volt.

Az egyelőre nem ismert, mekkora károkat okozott, azonban számos értékelésben figyelmeztették a felhasználók egymást, senki ne töltse le, mert ez nem az eredeti app.

Később a LogMeln is észlelte a problémát, akik értesítették róla az Apple-t, és a felhasználóikat is. Ezután nagyjából egy napba telt, hogy az almás cég kiszedje a programot az App Store-ból.

Aki letöltötte az appot, és még rajta van a készülékén, mielőbb törölje!

Ne hagyd ki!