Üdítős fémdobozok

Naponta összejön egy szuperautó ára az 50 forintos palackokból

Néhány kivétellel július 1-től már nem forgalmazhatók italok visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban. Jelenleg a fogyasztóknak 3000 automatában és kézi visszaváltó pontokon lehet a palackonkénti 50 forinthoz hozzájutni.


Az új rendszer előnye, hogy ösztönzi a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg-, fém- és műanyag palackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Az EU-szabályozás előírja, hogy 2029-re 90%-nak kell lennie a PET-palackok visszagyűjtési arányának.

Az év elejétől egyébként minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg-, fém- és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható a REpontokon, 50 forint/palack visszaváltási díjjal.

Még lehetnek nem betétdíjas palackok

2024. július elseje után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni - kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet. Fontos, hogy a korábbi csomagolásban lévő termékek árusítása nincs határidőhöz kötve, azok a szavatossági időn belül továbbra is szabadon értékesíthetők. Ezért a fogyasztó – különösen a lassabb forgási sebességű szeszes italok esetében – akár még több hónapig találkozhat nem betétdíjas palackokkal is a polcokon, ez teljes mértékben szabályos.

Kérhető a betétdíj a bankszámlára is

Jelenleg naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza mintegy háromezer automatán keresztül. Ezekhez még a múlt héten csatlakoztak a kézi visszaváltó pontok is. Ez a szám a rendszer felfutása után várhatóan napi több millió palackra emelkedik, a növekedést azonban már most is napról napra tapasztalja a Mohu.

A Mohu a Világgazdasággal azt is közölte, hogy dinamikusan nő a Repont applikációt letöltők, illetve a betétdíj közvetlen bankszámlára fizetése érdekében regisztrálók aránya.

A jelenlegi, napi 400 ezer visszaváltott palack 20 millió forintot ér, abból már igen jó autót lehet venni.Ne hagyd ki!