Kijött a rendelet a csok és a babaváró átalakításáról
Fotó: Shutterstock

Ezen a 2631 hazai településen érhető el jövőre a csok

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely egy június végi kormányinfón jelentette be, hogy átalakulnak a család- és lakástámogatások jövőre, most ki is jött a változásokat rögzítő rendelet.


A legfontosabb változás értelmében 2024-től csak a kistelepüléseken lesz elérhető a csok. A „preferált települések” listáján 2631 név szerepel, ezeket egyenként felsorolta a kormány, itt lehet böngészni. A hvg.hu ezzel kapcsolatban emlékeztet arra a korábbi kormányzati ígéretre, hogy az 5000 fő alatti települések fognak ide tartozni.

A használt lakás vásárlására vagy építésére igényelhető összeg 2024-től:

  • 1 gyerek esetén 1 millió forint,
  • 2 gyerek esetén 4 millió,
  • 3 vagy több gyerek esetén 15 millió forint.

Új lakás építésére vagy bővítésére egy gyereknél 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, háromnál vagy többnél 10 millió forintot lehet igényelni – ez nem változik a mostanihoz képest. Eddig ezek az összegek voltak érvényesek a használt lakásra is, de most azokat megemelik.

Ha a meglévő lakás korszerűsítésre és bővítésre vennék fel a csokot, akkor három gyereknél a mostani 5 helyett 7,5 milliót lehet igényelni, két gyereknél 1,3 helyett 2 milliót, egy gyereknél pedig korszerűsítésre 500 ezret, bővítésre 600 ezret a mostani 300 ezer helyett.

Két gyereknél 10, háromnál vagy többnél 15 millió forint otthonteremtési kamattámogatást is fel lehet venni.

Átírták a Babaváró támogatás szabályait is :

10 helyett 11 millió forintot lehet felvenni, és csak akkor jár, ha az igénylő házaspárból a nő 30 év alatti.

Ebben a cikkünben írtunk arról, hogy kik lehetnek a változások nyertesei.


Ne hagyd ki!