Alkotóház lesz Esterházy Péter egykori otthona
Fotó:Shutterstock

Alkotóház lesz Esterházy Péter egykori otthona

A 2016-ban elhunyt Esterházy Péter író rómaifürdői családi háza márciusban 350 millió forintért tűnt fel az ingatlanpiacon, most azonban kiderült, hogy az mégsem talál majd új gazdára, a lebontás veszélye pedig elhárult.


Az Emőd utcai helyszínen Dragomán György, Esterházy Marcell, illetve dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere által tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy az önkormányzat és az Esterházy család összefogásának köszönhetően rövidesen létrejön az ingatlan fenntartását célzó alapítvány, az épület pedig alkotóházzá válik, írja a 24.hu.

Ennek az épületnek csodálatos miliője van, ennek az épületnek önálló léte van, és mi őszintén reméljük azt, hogy ez a lét az alkotásokban is tetten érhető lesz

- mondta Kiss László a rómaifürdői ház kertjében tartott sajtótájékoztatón, kiemelve: az épületet emlékház mellett alkotóházzá alakítják át, ahol magyar és nemzetközi írók is dolgozhatnak.

A terv úgy válik valóra, hogy Dragomán György író és a kerület díszpolgára, Vámos Miklós író elhatározásával létrejön egy alapítvány, amely biztosítja a szakmai hátteret az emlékház működéséhez. Terveik szerint az önkormányzat megvásárolja az Emőd utcai ingatlant, és az alapítvánnyal közösen működteti benne az alkotóházat.

Esterházy Marcell, a család képviseletében elmondta: régi vágyuk, hogy az épületből, ahol több mint 40 évig alkotott és élt családjával édesapja, alkotóház váljon, és egy nagyobb közösségnek tegyen szolgálatot. Dragomán György író elmondta: két barátjával, Vámos Miklós és Daniel Kehlmann íróval közösen határozták el, hogy megpróbálnak tenni azért, hogy ebben a házban az alkotás folyamata ne érjen véget, ezért alapítványt hoznak létre.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a prémium lakások piaca is túllendülni látszik a mélyponton. A 2023-as erős lassulás után idén a befektetők is kezdenek visszatérni ebbe a szegmensbe.

A prémium besorolás területenként és ingatlantípusonként is más értékhatárhoz kötődik. Heinrich Krisztina, az OTP Ingatlanpont exkluzív menedzsere szerint például vidéken a lakások 100 millió, a családi házak 200 millió felett számítanak „prémiumnak”. A fővárosban 100 millióval feljebb esnek ezek a határok. S természetesen az exkluzív szektorba sorolhatók a milliárdos villák, szálláshelyek, fejlesztési területek is. A szakember úgy becsüli, a hazai adásvételek 5-10 százaléka tartozhat a prémium kategóriába.


Ne hagyd ki!