Manhattan felhőkarcolók Brooklyn Bridge
Fotó: Shutterstock

Akinek volt pénze, ide vitte és nem bánta meg

A valaha volt legerősebb évkezdésen van túl a manhattani lakóingatlan-piac: az első negyedévben 7 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, és egyelőre a lanyhulás jelei sem mutatkoznak.


Több mint 3500 eladást bonyolítottak az első három hónapban, ami első negyedéves viszonylatban új rekord, 2021 első negyedévéhez képest pedig 46 százalékos növekedés.

Az eladások összértéke pedig 60 százalékkal emelkedett, összesen 7,3 milliárd dollárra.

Az ingatlanárak emelkedése annak tudható be, hogy a befektetők biztonságos helyet keresnek a pénzüknek, nő a kereslet, és ez felfelé hajtja az árakat.

Ötödével nőtt

Az átlagos manhattani lakásár 19 százalékot nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest: meghaladja

a kétmillió dollárt (675 millió forint).

Az ingatlanpiac izmosodása annak ellenére ment végbe, hogy a kamatok emelkednek, és küszöbön a recesszió, a részvényárfolyamok csökkenhetnek, mindezt pedig nagyon megérezheti a manhattani ingatlanpiac, hiszen a világvárosra erősen hat a pénzügyi szektor teljesítménye.

Home office-ban maradt a többség

Nem tűnik úgy, mintha a világjárvány lecsengése után a munkahelyre való visszatérés fűtené az ingatlanpiacot. A Kastle Systems adatai szerint csupán a New York-iak

36 százaléka dolgozik ismét az irodákban home office helyett.

Jonathan Miller, a Miller Samuel kutatócég vezetője azt mondta: az a korábbi vélekedés, hogy az emberek a munkájuk miatt élnek Manhattanben, mára erősen megkérdőjeleződött.

Sokan vannak, akik távmunkában dolgoznak, de Manhattanben akarnak élni. Élvezik a kulturális sokszínűséget, az éttermeket, a Broadwayt. A távmunka nem jelenti automatikusan a vidéki létet. Meglehet, hogy ugyanannyian dolgoznak távmunkában az Upper East Side-on, mint Westchesterben.

A csúcson jobban nyílt az olló

Az igazán gazdag vevőket, akik dominálják a manhattani ingatlanpiacot, az emelkedő kamatok kevésbé hatják meg, ők készpénzben fizetnek. Az év első három hónapjában

az adásvételek 47 százalékát tisztán készpénzben bonyolították.

Nem tudni, milyen magasságokba kúszhatnak még az árak, mire a vásárlók elkezdenek vonakodni a vételtől. A használt manhattani lakások medián ára új csúcsra futott, 1 millió 190 ezer dollár volt az első negyedévben, míg az új építésűeké 2,3 millió.

A legnagyobb árváltozás a csúcson figyelhető meg: a négy- vagy több hálószobás manhattani lakások ára 31 százalékkal nőtt az elmúlt évben, 6 és félmillió dollárra.

Ne hagyd ki!