Hat év alatt több mint háromszorosára drágultak a hazai ingatlanok
Fotó: Shutterstock

Budapest veri Athént lakásárakban

Több mint háromszorosára emelkedtek a lakásárak Magyarországon az elmúlt hat évben, ami kiugrónak számít az Európai Unióban. A drágulás hatására megnőtt a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt, ami miatt már alig találni 25 millió forint alatti hirdetést a piacon.


Sehol nem növekedtek ennyit az árak

Az Unió egyetlen országában sem drágultak akkora mértékben az ingatlanok, mint hazánkban az elmúlt években: 2015 óta 208 százalékos áremelkedést mért Magyarországon a Duna House a Eurostat adatai alapján – igaz, a hazai ingatlanpiac árszintje ennek ellenére is az európai középmezőny végén helyezkedik el – írja a 24.hu.

Az albérletekért átlagosan 160 ezer forintot kell fizetni havonta, egy belvárosi lakást pedig már 1 millió forint feletti négyzetméteráron lehet megvásárolni Budapesten. Horvátországban, Észtországban és Szerbiában a magyarországihoz hasonló áron lehet lakást venni, ennél olcsóbbak pedig az olyan államok fővárosai, mint Románia vagy Görögország

– idézi a cikk Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét. A szakember szerint egyébként a jövőben folytatódhat az árszint emelkedése, bár bizonytalanságra ad okot az energiaárak elszállása, ami visszavetheti a nemzetközi ingatlanpiac lakhatási célú keresletét. Továbbá a növekvő kamatkörnyezetben drágulnak a hitelek is, ami a finanszírozási oldalon okozhat nehézségeket.

Drasztikusan csökkent az olcsóbb ingatlanok aránya

Tíznél kevesebb új építésű lakóingatlant hirdettek hazánkban 25 millió forint alatt április közepén. Szinte kizárólag régebbi ingatlanokat kínáltak ennél olcsóbban az említett időszakban, azok iránt viszont megnőhet a kereslet a közeljövőben a bizonytalannak mondható gazdasági és lakáspiaci környezet miatt. Országos szinten azonban óriási különbségek vannak abban, hogy mekkora lakásra elegendő az említett összeg – írja egy másik cikkében a 24.hu az ingatlan.com elemzésére hivatkozva.

A tanulmány szerint egy év alatt drasztikusan csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok részaránya a teljes hazai kínálatban. Április közepén körülbelül 101 ezer darab lakást árultak, melyből 16500 darab volt 25 millió forintnál olcsóbb, ami nagyjából 16 százalékos arány. Egy évvel korábban azonban 128 ezer eladó lakóingatlanból majdnem 33 ezer tartozott az említett kategóriába, ami a teljes piac 26 százalékát jelentette.

Így látja a szakértő

A budapesti lakáspiacra már 25 millió forint jelenti a belépő kategóriát, de Pest megyében is csak 100-ból hat lakóingatlan olcsóbb 25 millió forintnál. Az országos adatokból kiderül továbbá, hogy mindössze öt olyan megye akad az országban, ahol az összes eladó lakóingatlan átlagára nem éri el a 25 millió forintos szintet. Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében ugyanis 16-23 millió forint volt az átlagár idén április közepén

– nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint az olcsóbb ingatlanok eltűnése azonban nem csak a drágulásnak tulajdonítható be. Hazánkban a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból ingatlant vásárol, akkor általában a régit is értékesíti.

Ne hagyd ki!