Rekordszámú, több mint 300 ezer magyar váltott tavaly lakóhelyet
Fotó: Shutterstock

Népvándorlás? Tavaly 300 ezer magyar költözött új lakóhelyre

A járványhelyzet enyhülésével az elmúlt évben új lendületet kapott a belföldi költözés és a KSH népmozgalmi adatai alapján 2021-ben országosan 307 ezren változtattak állandó lakhelyet, ami a megelőző évhez képest csknem 16 százalékos növekedés és több mint három évtizedes rekordot jelent. Az OTP Ingatlanpont elemzése.


Tavaly tovább folytatódott a belföldi népességmozgás 2014 óta tartó növekedése és a 2020-as megtorpanás után 2021-ben kiugró számban váltott a magyar lakosság állandó lakóhelyet. A költözési kedv erősödését és a legalább 1990 óta (a KSH statisztikája eddig mutatja) legmagasabb számú lakóhelyváltást a járványhelyzet enyhülése mellett a tavaly januártól elérhető, kibővített otthonteremtési támogatások is elősegíthették.

A fővárost elhagyó állandó lakosok száma tovább növekedett, 2021-ben már megközelítette a 44 ezret, így Budapest vándorlási különbözete továbbra is negatív (-10 035 fő). Ugyanakkor az odaköltözők száma is csaknem negyedével nőtt az előző évhez viszonyítva és a KSH által közölt kiinduló év, 2001 óta tavaly költöztek a legtöbben a fővárosba. A vidéki városok népessége az állandó vándorlás következtében 2021-ben 6921 fővel csökkent, ami 1995 óta a legmagasabb érték, a községeket viszont ismét pozitív mérleg jellemezte és tavaly közel 17 ezer fővel gyarapodott a népességük az állandó vándorlás következtében.

2021-ben Pest régióba, a Nyugat-Dunántúlra és Közép-Dunántúlra többen költöztek állandó jelleggel, mint ahányan elvándoroltak, ugyanakkor a Dél-Dunántúlt és az ország keleti részét továbbra is az elvándorlás jellemezte és 2020-hoz képest ezeknek a régióknak az állandó lakosság vesztesége tovább növekedett.

A fővárost elhagyó tízezres nagyságrendű lakosság és ezzel párhuzamosan Pest megye népességszámának hasonló mértékű növekedése egyértelműen jelzi a szuburbanizáció folytatódását, ami az ingatlanpiaci forgalomban és az árak változásában is tetten érhető. A községek gyarapodásának hátterében jellemzően a falusi CSOK hatása feltételezhető és a vidéki városok népességszámának csökkenése is azt jelzi, hogy Budapesten kívül is egyre jellemzőbb az agglomeráció térnyerése. Érdemes hozzátenni azt is, hogy a Zöld Otthon hitel hatására a 2022-es évben a községek népszerűségének további növekedése prognosztizálható

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A legnépszerűbb megye továbbra is Pest volt, ahol a 2020-as 11,5 ezrelékről tavaly 13,5 ezrelékre növekedett a vándorlási különbözet (egy adott területen 1000 lakosra vetítve az állandó és ideiglenes el- és odavándorlók száma). Az OTP Lakóingatlan Értéktérképének adatai alapján itt 2021-ben 489 ezer forint volt a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.A második és harmadik legvonzóbb célpont 2021-ben Győr-Moson-Sopron (5,7 ezrelék) és Fejér megye (4,2 ezrelék) voltak, 444 ezer Ft/m2 és 393 ezer Ft/m2 átlagos négyzetméterárakkal. A balatoni ingatlanpiac változását jelzi, hogy bár a 2020-ban favoritnak számító Veszprém (8,6 ezrelék) és Somogy (8,3 ezrelék) megyék tavaly továbbra is pozitív vándorlási mérleget értek el, azonban népszerűségük jelentősen csökkent (1,0, illetve 1,2 ezrelék).

A Balaton vonzáskörzetének tavaly csökkent a népszerűsége, azonban ezt egy 2020-ban mesterségesen generált kiugró hullám okozta, amit a két megye áremelkedésének üteme is követett. Az újépítésű lakások növekvő száma és a home office térnyerése továbbra is vonzó alternatívává teszik a magyar tenger partját és hosszabb időtávon vizsgálva továbbra is kitart a pozitív vándorlási tendencia

– tette hozzá Valkó Dávid.

2020-hoz viszonyítva Budapest vándorlási különbözete 2021-ben -9,4 ezrelékről -7,0 ezrelékre változott, ami megegyezik Szabolcs-Szatmár Bereg megye tavalyi arányszámával, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megye népességmegtartó ereje tovább csökkent és -5,8 ezrelékről -6,6 ezrelékre változott. 2021-ben Szabolcs-Szatmár Bereg megyét 314 ezer Ft/m2 ár, míg Borsod megyét 241 ezer Ft/m2 átlagos ingatlanárak jellemezték.

A vándorlás irányát tekintve Pest megye népességét elsősorban a fővárosból elvándorlók növelték, azonban a folyamat fordítva már nem igaz, a Budapestre költözők legnagyobb számban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékből érkeztek. Szintén elsősorban a főváros népességét csökkentette Veszprém és Somogy gyarapodása, míg Fejér megyébe Pest megyéből és Budapestről költöztek a legtöbben. Győr-Moson-Sopron megye lakossága a legnagyobb arányban Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Veszprém megye korábbi lakosaival növekedett.

Ne hagyd ki!