egy luxuslakás nappalija
Fotó: Shutterstock

Olcsó szállás? Komoly kihívót kapott az Airbnb!

A hagyományos, pénzalapú lakásbérléssel működő Airbnb-vel szemben egyre népszerűbb az otthoncsere, írja a Portfolio. A magas infláció és az áremelkedés miatt az utazók költséghatékony alternatívát keresnek – és az erre szakosodott új platformok, például a HomeExchange és a Kindred, jelentős növekedést tapasztaltak az elmúlt időszakban.


Az otthoncsere egyre növekvő népszerűsége az Airbnb és az egyéb, hagyományos szobabérlésen alapuló oldalak keresettségére is negatív hatással lehet. Bár elsősorban költséghatékony megoldásról van szó, egyre több luxuslakás is megjelenik az ezzel foglalkozó platformokon.

A külföldi szállásadók közül egyre többen döntenek úgy, hogy az Airbnb mellett azokban az időszakokban, amikor nem adják bérbe az ingatlanjukat, a HomeExchange-en vagy a Kindreden keresztül ingyenes lakáscserével hasznosítják azt. Ezeken a platformokon vendégéjszakákat kapnak jutalmul, ráadásul új, nemzetközi ismerősökre is szert tehetnek.

A legnagyobb, otthoncserével foglalkozó oldalak mindegyike két számjegyű növekedésről számolt be 2023-ban, de van olyan szolgáltató, amelynek forgalma egy év alatt többszörösére nőtt.

A 2022-ben alapított, meghívásalapon működő Kindred például 800 százalékos növekedést tapasztalt 2023-ban az előző évhez képest – a startup 26 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől. A cég üzleti modellje hasonló a tapasztaltabb vállalatokéhoz: a felhasználók krediteket szereznek más tagok vendégül látásáért, amelyeket aztán valamelyik másik tag lakásában történő tartózkodásra válthatnak be.

Az 1992-ben alapított HomeExchange is egyre népszerűbb: 2023-ban 53 százalékos növekedést tapasztaltak, mostanra pedig már több mint 170 ezer tagjuk van.

Ez elég bíztató tendencia, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az otthoncsere megítélése még mindig nem mérhető a hagyományos szobabérléséhez: sokan egy rendkívül kockázatos, cserébe olcsó lehetőségként tekintenek rá. Pedig a fenntartásokkal kezelt megoldás – legalábbis a felsorolt platformokon – meglehetősen biztonságos: ezek az oldalak gondosan átvilágítják tagjaikat a regisztráció előtt, így minimalizálva a kockázatokat. Ha ennek ellenére mégis anyagi kár keletkezne, a szolgáltatók számos biztosítást kínálnak.


Ne hagyd ki!