Visszaesettt a forgalom a lakáspiacon a dráguló hitelek miatt
Fotó: Shutterstock

Megütötte az ingatlanpiacot a lakáshitelek drágulása

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - közölte az ingatlanközvetítő.


Az összesített adatok szerint a harmadik negyedévben 28 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami 19 százalékkal marad el a 2021 hasonló időszakában mért értéktől. A Duna House szerint a második negyedévtől érezhető az ingatlanpiacon a lassulás, amelyet a változó gazdasági helyzet és az ennek nyomán dráguló hitelkamatok okoznak elsősorban. Az eddigiekhez hasonló nagyságú visszaeséssel számolva az év végére 120-130 ezer tranzakcióval zárhat a lakáspiac.

A jelzáloghitel-piacon is tovább folytatódott a lassulás. A Duna House becslése alapján szeptemberben 82 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel az emberek. Ezáltal a harmadik negyedévet 264 milliárdos volumennel zárta a lakáscélú hitelek piaca, ami a lakáspiachoz hasonlóan szintén a leggyengébb eddigi negyedév volt az idén.

Az előző év harmadik negyedévél összehasonlítva az ingatlanpiacnál is nagyobb, 30 százalékos csökkenés volt a hitelpiacon - olvasható a Duna House közleményében.


Ne hagyd ki!