Jellemzően 3-6 hónap után csökkentik az árat a lakáshirdetők
Fotó: Shutterstock

Ha hónapokig áll a meghirdetett lakás, ez lehet a megoldás

Az otpotthon.hu adatai alapján a hazai ingatlanpiacot továbbra is a kínálat túlsúlya jellemzi. Az első félévhez képest úgy tűnik, hogy még nyitottabbak lettek az árváltoztatásra a hirdetők, Budapesten és vidéken egyaránt nőtt az eladói árcsökkentés mértéke.


Az aktív hirdetések egyharmadában változtattak a hirdetési áron az otpotthon.hu felületén hirdető eladók országos viszonylatban. Minden ingatlantípust figyelembe véve, az otpotthon.hu aktív hirdetésállományának 66 százalékánál a hirdetők egyelőre még bíznak abban, hogy az ingatlanok gazdát cserélhetnek a meghirdetett áron, 30 százalékuk viszont már engedett az árból. Összevetve a második negyedévi adatokkal, júniusban ez az arány 68-28 százalék volt, tehát a nyár eleje óta csaknem 10 százalékkal nőtt azok aránya, akik csökkentettek a hirdetési áron.

Az otpotthon.hu harmadik negyedévre vonatkozó adatai alapján azok az eladók, akik a már 3-6 hónapja meghirdetett eladó ingatlanok árán változtattak, több mint 90 százalékban csökkentettek.

A tavaly év végén kezdődő lassulásra reagálva az eladók körében már az év elejétől megfigyelhettünk egy szemléletváltást. Adataink alapján az látszik, a hirdetés aktiválása utáni 3-6. hónapban következik be az első nagyobb hullám az árcsökkentésben, amit az első évforduló környékén még nagyobb változtatási hullám követ. Ráadásul a növekedés nemcsak az árcsökkentések arányában, hanem azok mértékében is jelen van: az év eleji 6 százalékról Budapesten átlagosan 9,4 százalékkal, vidéken közel 11 százalékkal csökkentenek a hirdetési áron

– mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

A portál adatai alapján, az előző negyedévhez hasonlóan, Budapesten és Pest vármegyében volt a legmagasabb az ingatlanhirdetések száma, míg Bács-Kiskun és Békés vármegyében szinte a felére csökkent a számuk. Budapesten nagyobb a hajlandóság az árcsökkentésre, míg vidéken továbbra is jobban ragaszkodnak a megadott irányárakhoz az eladó ingatlant hirdetők. A hirdetés aktiválását követő 12-18. hónapban az árcsökkentő tendencia mellett megjelenik az áremelés is – azok, akik növelik a meghirdetett ingatlant (a hirdetési állomány 4 százaléka) 13-14 százalékkal magasabban árulják ingatlanjaikat.

Az ingatlanhirdető portál teljes aktív hirdetésállományát alapul véve az átlagos négyzetméterárak alakulásában sincs szignifikáns eltérés az ingatlantípusok szerint, országosan továbbra is a családi házak négyzetméterára a legkedvezőbb (500 ezer Ft), ezt a panellakások követik (700-760 ezer Ft), a téglalakások és az új építésű lakóparkok négyzetméterára pedig meghaladhatja az egymillió forintot is. Az eredeti meghirdetett árakhoz képest a házak és lakások esetében magasabb (32 százalék), új építésű projektek esetében alacsonyabb (19 százalék) a hajlandóság az árcsökkentésre. Az árcsökkentés mértékében is látható eltérés: lakások esetében alacsonyabb, nagyjából 8 százalék, házak és új építésű lakóparkok esetében elérheti az átlagos 10 százalékot.


Ne hagyd ki!