Zöldre hangolt otthonok a LAKE11 Home & Parkban
Fotó: ATENOR

Zöldre hangolt otthonok a LAKE11 Home & Parkban (x)

Újbudán a Kánai-tó partján különleges lakópark építésére kapott engedélyt a belga ingatlanfejlesztő, az ATENOR. A LAKE11 Home & Parkban 900 lakás talál majd gazdára a fővárossal szimbiózisban lévő, mégis szeparált, kiváló természeti adottságokkal rendelkező területen.Bár Budapesten a háztartások létszáma a KSH közlése szerint 2,1, a LAKE11 Home & Park új lakásai esetében 2,5-es szorzóval lehet majd számolni, mert elsősorban családok beköltözése prognosztizálható. Ebből az adatból kiindulva 2026-ig - a végleges átadás tervezett időpontjáig - várhatóan 2250-en találnak itt új otthonra. Az új negyed valószínűsíthetően tovább fékezi a szuburbanizációs folyamatot, amely a kétezres évek első tizedében Újbuda esetében is érzékelhető népességcsökkenést okozott, és csak pár évvel ezelőtt torpant meg. A LAKE11 Home & Park urbanisztikai szerepe, hogy alternatíváját adja a családokat tömegesen az agglomerációba vonzó kertvárosi, zöld környezetnek, ugyanakkor mégis elérhető távolságban kínálva a Budapest adta lehetőségeket.

A Fejlesztő

Az ATENOR 2007-ben elsőként jelent meg Magyarországon, mint zöld irodaépület-fejlesztő és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy projektjei összhangban legyenek a legmagasabb ökológiai követelményekkel. A tíz európai ország 14 városában aktív, a brüsszeli tőzsdén jegyzett, nyilvános, nagy múltú európai cég eddigi portfóliója 33 csúcsminőségű, modern bérelhető iroda-, továbbá lakossági és vegyes használatú projektből áll. Ez összesen 1.300.000 m2-nyi épített, illetve építés alatt álló területet jelent. A Budapesten található a 123 000 m2-es, Váci Greens irodapark elsőként kapta meg a legmagasabb, BREEAM Excellent minősítést (fenntartható építést minősítő, nemzetközi rendszer) 2011-ben, mellyel azóta az összes épülete büszkélkedhet. Fejlesztéseit meghatározó alapelvük: óvni a zöld környezetet és biztosítani a fenntarthatóságot. Emellett a speciális igényű emberek részére kialakított Access4you szempontrendszereit figyelembe véve tervezik irodaépületeiket.

Az ATENOR tevékenységének jelentős részét teszi ki a lakóingatlan fejlesztés. A LAKE11 Home & Park megvalósításával célja az élhetőség új léptékét letenni a magyarországi újépítésű lakóingatlan piacon.

Az ATENOR új utakon – lakóingatlan fejlesztés új szemlélettel

Az ATENOR kezdetektől feladatának tekinti, hogy felelősséget vállaljon a környezetért, tevékenységében odafigyeljen a kiválóságra, a diverzitásra és a transzparenciára. Küldetésének fő fókusza „Elképzelni és megvalósítani a holnap városát.” A fejlesztési folyamat fő fókusza az ember és környezet kapcsolata. Ahhoz pedig, hogy házai az egészséges létezés komfortzónái lehessenek, a fenntartható építkezés és a környezetbarát város fogalmait új szintre kívánja emelni. Ahogy Borbély Zoltán, az ATENOR ügyvezetője nemrég nyilatkozta:

Igyekeztük megtalálni az egyensúlyt a beépítettség és a zöld területek között, illetve arra is figyeltünk, hogy az épületek mérete ne tegye tönkre a zöldövezeti miliőt. A dombtetőn lévő épületek magasabb emeleteiről örökpanoráma nyílik majd a budaörsi hegyekre, de a másik oldalon lévő ablakokból sem a szomszédos lakótömböt kell nézni, hanem a közeli kőérberki zöld dombokat és a mögötte fekvő Kamaraerdőt, mivel a telek adottságainak köszönhetően átlátnak majd fölötte – hasonlóképpen, mint a színházi nézőtéren.

A fejlesztő a rá jellemző dinamizmussal vágott bele ebbe a projektbe is. A 8,2 hektáros, összesen 18 telket tömörítő telekcsoport akvizícióját követően 4 elismert és többszörösen díjazott tervezőirodát kért fel a LAKE11 megtervezésére: Vikár & Lukács Építész Stúdió, Demeter Design Stúdió Coldefy, Artonic Design, valamint a Stúdió’100. A tervezők által megálmodott különböző építészeti stílusokat képviselő telekcsoportokat az Urban Concept tájépítészeti koncepciója foglalja egységes zöld keretbe.

Az első telkek építési engedélyeit már meg is szerezte a fejlesztő. A kivitelezési munkálatokat a lakóparkoknál megszokott, szakaszos ütemezéssel szakítva az ATENOR párhuzamos fázisokban tervezi megépíteni: három telken (a III., VII. és VIII.) 2022 májusában egyidejűleg indulnak meg a munkálatok, majd pár hónapon belül sorra kerül a IV. telek is. Az egyes telkek értékesítésbe történő bevonása és kivitelezése folyamatos lesz, így 2026 végéig a tervek szerint a teljes projekt megvalósul.

   „Zöldre hangolt otthonok”

A fentiek után további garancia a LAKE11 Home & Park leendő lakóinak, hogy a zöld megközelítés építészeti, műszaki megoldások sorában testesül meg. Eleve meggyőző, hogy bár a vonatkozó szabályozás 1300 lakás megépítését is engedné, a karbonsemleges minősítést nemrégiben megszerzett vállalat, az ATENOR csak 900-at hoz tető alá. Ennek megfelelően a tervezők hangsúlyozzák a terület természetes adottságait, közel hozzák a meglévő és a tudatos telepítéssel gyarapított zöld környezet kínálta lehetőségeket, a terepviszonyokat lekövető, lankás tájépítészeti módszerekkel teremtik meg a tó és a dombos táj összhangját. Az épített struktúrák organikusan simulnak a környezetükbe.

A lakásokból a vízre és a környező budai hegyekre egyaránt kilátás nyílik. Nagyvonalú zöldterületek, a tó partján végigvezető és az egyes épületek között haladó sétányok teremtik meg a táj és a lakókörnyezet szinergiáját. A szerves építészet egyik küldetése teljesedik be az épületek közötti belső kertekben, a zöld tetőkben, a dézsás növényekkel ellátott teraszokban. A természet és az építészeti elemek együttműködése azonban nemcsak a látvány szintjén szolgálja az embert.

A lakásonként 1.2-es szorzószámban rendelkezésre álló parkolószám gondoskodik a kényelmes gépkocsitárolásról, továbbá betervezett az elektromos autók töltéséhez szükséges betáplálási kapacitás is. A végső cél az, hogy a teremgarázsok mindegyikében elérhető legyen majd ez a szolgáltatás.

A villanyautók működtetésének támogatásán túl, a levegő jó minőségének fenntartást célozza az is, hogy új negyed főutcájának számító Kánai útnak azon a szakaszán, amely majd elegáns promenáddá szélesedik ki, korlátozzák az autóforgalmat: csak azok hajthatnak be, akiknek lakásai a villaházakban találhatóak.

A CO2-kibocsátást csökkenti továbbá, hogy a lakások fűtése és hűtése alternatív energiaforrásból, geotermikus hőszivattyús rendszerrel történik.

Egy várossal a városért

A lakónegyed természetbe ágyazottsága azonban csak egy a cég urbanisztikai prioritást élvező törekvései között. Az “Acting for cities” a LAKE11 Home & Park fejlesztése kapcsán is tetten érhető, amennyiben itt nemcsak ingatlan-, hanem városfejlesztés is történik: egy olyan, minden szempontból jól működő negyed jön létre, amely minőségével az ott élők kooperációját is előmozdítja, ugyanakkor szélesebb körben is hatást gyakorol. Az ATENOR és Újbuda önkormányzata az élhetőbb környezet és a közszolgáltatás fejlődését közös ügynek tekintve település rendezési szerződésben fektette le a LAKE11 HOME & PARK fejlesztése során megvalósításra kerülő olyan humán infrastruktúra beruházásokat, mint a felnőtt és gyermek házi orvosi rendelő, valamint 50 gyermek napközbeni ellátását biztosító magánüzemeltetésű óvoda létesítése. Megújul a közvilágítás, út, járda épül, továbbá a program része a telkeket körülvevő zöld területek parkosítása is. A Kánai tó revitalizációját az ATENOR a lebonyolításban történő részvételen túl 1.350.000,- euró összegű hozzájárulással támogatja. Átalakul a Kánai út: egy részén promenádot alakítanak ki. Több mint 2 km sétány és futópálya, játszótér, kültéri fitnesz park épül tartós és minőségi anyagokból készült kültéri bútorokkal felszerelten.

Az új városrésznek a környezetével való korrelációját bizonyítja, hogy az itt élők tökéletesen hasznosíthatják, élvezhetik a már meglévő adottságokat, szolgáltatásokat. A területen található a Sport11 Sport- Szabadidő és Rendezvényközpont számos mozgási és kulturális lehetőséget kínálva. A közelben számos lovarda, már kiépített uszoda, strand, fitneszterem, síiskola, tenisz- és squashpálya várja a beköltözőket Gyalogosan is megközelíthető a nagyszerű kirándulóhely, a Kamaraerdő és a piknikezére is alkalmas Nagyrét. Itt halad el a Balatonhoz vezető kerékpárút. És nem elhanyagolható szempont, hogy a lakóparknak majdnem a szomszédságában épül a Dél-budai Centrumkórház. Ahogyan pár perces úttal elérhetők a budaörsi és budai bevásárlóközpontok is.

High-tech a lakókért és a környezetért

Energiatakarékossági, környezetvédelmi, kényelmi, egészségügyi és praktikus megfontolások eredményei, hogy a LAKE11 Home & Park lakásait a piaci sztenderdekhez képest jóval magasabb műszaki tartalommal kínálják. Az otthonok fűtését és hűtését geotermikus rendszer biztosítja a soha ki nem fogyó földenergiát hasznosítva. Minden ablakon kültéri árnyékoló szabályozza a fény (ezzel együtt hő) beáramlását. A megfelelő beltéri hőmérséklet fenntartásáért felelős eszközök együttes működését pedig az okosotthon funkció optimalizálja dinamikusan. Egy ilyen intelligens, környezetbarát és nagymértékben energiatakarékos rendszer kiépítése a majdani tulajdonosok számára meglehetősen költséges és bonyolult feladat lenne, a LAKE11 Home & Parkban viszont már a - konyha extra gépészetével egyetemben - a lakás alapárában foglalt, high-tech mérnöki megoldás.

Nappali

Fotó: ATENOR

Proptech megoldások – digitalizált ügyfélmenedzsment rendszer

Innovatív szemlélet vezérli az ügyfélkezelést is. Olyan online Platform-ot dolgoznak ki, amely a legapróbb részleteket illetően is lehetővé teszi a leendő vevők tökéletes tájékozódását, a kapcsolattartást, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a szerződések egyeztetését és a szerződéshez tartozó folyamatok lekövetését, majd az átadás utáni garanciális ügyintézést.

Lakásmix

Bár valószínűsíthető, hogy a LAKE11 Home & Park elsősorban a családok célpontja lesz, lakástípusai minden élethelyzetre gazadag méretszortimenttel nyújtanak megoldást.

Megtalálhatóak lesznek a stúdió lakások - szintén a megszokottnál nagyobb méretben - , a nappali mellett 1-4 hálószobával rendelkező családi otthonok széles alapterületű választékban. Különleges élettereket kínálnak a belső kétszintes DUPLEX apartmanok és Penthouse-ok, illetve a tóparti „Villaházak”. Az extra nagy alapterületű prémium lakások pedig valódi alternatívát kínálnak a családi házat keresők számára is.


Kontaktadatok:

Szörcsök Gabriella

Residential Sales Manager

Weboldal: https://lake11.hu

Facebook: https://www.facebook.com/lake11byatenor/

E-mail: szorcsok@atenor.eu

Telefon: +36 30 466 0878

Ne hagyd ki!