budapesti épület, ingatlanok
Fotó: Shutterstock

Ezek a külföldiek veszik a legtöbb magyar ingatlant

A 125 ezer megvalósult tranzakción belül kevesebb mint 3000 esetben voltak olyan külföldi befektetők a vásárlók, akiknek – lévén nem az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térség (EGT), vagy Svájc állampolgárai voltak – ingatlanvásárlási kérelmet kellett benyújtaniuk.


A Duna House PR- és elemzési vezetője, Benedikt Károly szerint – az előzetes jóslások ellenére – elmaradt a magyar ingatlanpiac nagymértékű árcsökkenése, ez pedig a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlási hajlandóságát is nagyban befolyásolta – írja az Infostart.

Legtöbben (az ingatlanszerzési kérelmet kiállítók 73%-a – a szerk.) budapesti ingatlan szerettek volna vásárolni. A fővárost Pest, Zala és végül Győr-Moson-Sopron vármegye követi.

Ez is érdekelhet! Itt adták fel a legtöbb, itt a legkevesebb lakáshirdetést

Nem meglepő, de a legtöbb külföldi ingatlanvásárló még mindig kínai állampolgár, arányuk azonban csökkent: míg 2021-ben a vásárlók 36,3%-a érkezett az ázsiai országból, addig 2022-re ez az érték már csak 31,5% volt. A kínaiak körében egyébként továbbra is Angyalföld, Erzsébetváros és a X. kerület a legnépszerűbb.

Budapest.

Budapest.

Fotó: Shutterstock

2,5 százalékpontos emelkedés figyelhető meg azonban az ukrán vásárlók között az előző év adataihoz képest.

Számottevő, 5 százalék feletti arányban szereztek ingatlant tavaly Magyarországon az Egyesült Királyság állampolgárai is.

A Duna House közleményéből az is kiderül, hogy 2022-ben a kérelmezők között 40 olyan volt, amit a kormányhivatal elutasított.

Figyelmedbe ajánljuk! Szakértő: Ekkora kamatoknál élénkülhet a lakáshitelek piacazakértő

The Conversation

Ne hagyd ki!