Szakértők hívják fel a figyelmet fontosabb részletekre
Fotó: Shutterstock

Indul az otthonfelújítási program! Itt vannak a részletek

A következő hónapban indul az új otthonfelújítási program – derült ki a frissen közölt pályázati kiírásból. Szakemberek hívták fel a figyelmet néhány fontosabb részletre.


Két hét múlva indul az otthonfelújítási program

Tegnap jelentek meg az új otthonfelújítási program részletei a palyazat.gov.hu oldalon. Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának megjegyezte, a felhívás kitolja a támogatásra jelölt ingatlanban lakás (érvényes lakcímkártya), illetve az ingatlanra kötött adásvételi szerződés határidejét július 1-ig.

Ezen túl lehetővé tették a régi, de felújított, bővített épületek energetikai felújítását is. Emellett támogathatóvá vált tetőablak beépítése és cseréje.

Kiderült, ha hivatalos dokumentummal nem igazolható a ház életkora, akkor az energetikai szakértő adhat igazolást arról, hogy az épület 1990. december 31. előtt épült.

A felhívás bevezeti a „kulcstermék” fogalmát. Emiatt alighanem csak a Magyarországon, vagy az országhatárhoz közeli gyártók termékei lesznek a támogatásban elszámolhatók. A szakember szerint ez azzal magyarázható, minél többet kell utaznia az építőanyagnak a beépítésig, annál rosszabb lesz a termék környezeti besorolása. Továbbá megjegyezte:

  • Megnyílt az út a hőszivattyúk telepítése előtt.
  • Támogatható a régi építésű, de felújított vagy bővített ingatlan is.
  • Támogatható a kőzetgyapot szigetelés és a tetőablak beépítés is.
  • Ha nem lehet hivatalos dokumentumokkal igazolni a ház életkorát, akkor az energetikai szakértő hozza meg a döntést a támogathatóságról.
  • Kedvezőbbé váltak a hitelfeltételek.

Juhász Attila szerint a felhívás ezzel egyidőben szűkíti a kínálatot, amikor bevezeti a „kulcstermék” fogalmát. Eszerint az ÉMI hamarosan közzétesz egy listát a támogatható építőanyagokról. Erre a listára csak nagyon szigorú környezeti besorolásnak eleget tevő termékek kerülhetnek fel, így a messziről szállított építőanyagok nem lesznek támogathatók a pályázat keretében. Ennek a környezeti megfontoláson túl valószínűleg az a célja, hogy előnyben részesítse a hazai, vagy határainkhoz közeli építőanyag gyártókat, ami egyértelműen segíti a hazai építőanyag ipar megerősödését.

Ennek ellenére nem lehet építőanyag-hiányról beszélni, és nem is várható ilyesmi: a hazai gyártókapacitások mind a szigetelőanyagoknál, mind a nyílászáróknál bőségesen elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék a két évre eloszló keresletet.

Ahol meglátásunk szerint problémák lehetnek, az a megfelelő építőipari szakemberek megtalálása. Valószínűnek tartjuk, hogy nem minden mester regisztrál be a ÉMI honlapján a regisztrált kivitelezők listájára. A nem regisztráló kivitelezőkkel is lehet szerződést kötni, ezt azonban nem javasoljuk azoknak, akik az 1 millió forintos önrészen felül nem rendelkeznek további önerővel, mert a nem regisztrált mesterek kisebb előleget hívhatnak le a támogatásból, míg a regisztráltak akár 75 százalékot is, ez pedig nagy különbség lehet a finanszírozásban

– figyelmeztetett Juhász Attila.

Megjegyezte, a most megjelent támogatási felhívás minden tekintetben kiterjesztő és egyszerűsítő jellegű, ezért az eddig vártnál nagyobb lehet az igénylők száma.

El kell érni 30 százalék primer energiafelhasználás-csökkenést

A Bankmonitor szakértője a pályázattal kapcsolatban hozzátette, a támogatás keretösszege nem változott, összesen 108,24 milliárd forintot kaphatnak a családok otthonuk korszerűsítésére. Viszont meghatározták, hogy legfeljebb 20 ezer családi ház felújítása finanszírozható.

A legkevesebb 2,5, legfeljebb pedig 6 millió forint közötti kedvezménynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. Ezek megoszlása attól függ, hogy

  • melyik járásban fekszik az érintett ingatlan,
  • mekkora az igénylők jövedelme,
  • illetve mekkora lesz a beruházással elért energiamegtakarítás mértéke.

Alapvetően 30 százalék primer energiafelhasználás-csökkenést kell eredményeznie a korszerűsítésnek. Ez a támogatásra való jogosultság egyik feltétele is.

Július elsejétől egészen 2025. december 31-ig lehet pályázni. A szerződéskötésre legkésőbb 2026. április 30-ig lehetséges. Azonban a keretösszeg ennél hamarabb elfogyhat.

Egyéb részletekért ezt vagy ezt az oldalt ajánljuk a figyelmedbe.

Ne hagyd ki!