Idén tovább nőhet az államilag támogatott hitelkonstrukciók piaci részaránya
Fotó: Shutterstock

Így számolj, ha lakásvásárlásra készülsz

Az államilag támogatott lakásvásárlási hitelkonstrukciók térnyerésére számítanak szakági elemzők az idén, mert a jegybanki alapkamat jelentős emelkedése számottevő kamatnövekedést válthat ki a piaci hiteleknél.Rekordmagasságokban a támogatott lakáshitelek piaca

Rekordévet zárhatott a magyar lakáshitelpiac a legfrissebb, tavaly novemberi adatok szerint. Az előző év első 11 hónapjában a szerződéses összegek megközelítették a 1200 milliárd forintot. Ezt a pénzmennyiséget korábban egy egész év alatt sem érte el a szektor.

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki ebből a piacból az államilag támogatott konstrukciók. 2018 óta folyamatosan növekedett a piaci részesedésük. Abban az évben 58 milliárd forintot tettek ki az ilyen jellegű hitelek, egy évvel később 104 milliárdot, 2020-ban pedig elérték a 136 milliárd forintot. A előző év első 11 hónapjában pedig 229 milliárd forintnál jártak az államilag támogatott hitelkonstrukciók hazánkban – írja a money.hu.

Vagyis a támogatott lakáshitelek egy év alatt mintegy 60 százalékos bővülést értek el, amivel a jelzálog-hitelpiac 21 százalékos bővülését is jelentősen meghaladták.

Az egyhavi támogatott konstrukciók aránya is történelmi csúcsra, 26,2 százalékra emelkedett novemberben. A 111,4 milliárdos havi kihelyezésből 29,2 milliárdot támogatott feltételekkel vettek fel hazánkban. Az eddigi egyhavi rekordot 2021 júniusa tartotta 20,2 százalékos részesedéssel.

Idén is a támogatott lakáshitel érheti meg

A folyamatos jegybanki kamatemelések miatt (amelynek célja az infláció megfékezése lenne), a piaci lakáshitelek kamata szinte biztosan emelkedni fog az idei év első néhány hónapjában. Az év eleji irányadó kamat (4 százalék) nyomán ugyanis a szeptemberben még 4 százalékos átlagos piaci kamatszint hamar elérheti a 6,25 százalékot a money.hu számításai szerint.

Ekkortól bekövetkezhet például az a helyzet, hogy egy átlagbérrel rendelkező ügyfél - amennyiben csak a piaci hitellel kalkulálhat - szeptemberben még egy 35,25 milliós lakást vehetett volna, de most be kell érnie egy 20 százalékkal olcsóbb, 28,75 millióssal.

Az államilag támogatott konstrukciókat ez a drágulás azonban nem érinti. Azokban ugyanis maximálták az ügyfelek által fizethető kamat felső határát. A csokos hiteleknél például 3 százalékon.

Ilyen törlesztőrészletekkel számoljunk

A portál számításai szerint ezen hónap elején, egy 20 évre, használt lakás vásárlására felvett, 10 millió forintos fix kamatozású kölcsönre a legkedvezőbb piaci ajánlat legfeljebb 64 ezer forint/hó. Ebben a konstrukcióban a visszafizetett összeg 15,4 millió forint lesz.

Államilag támogatott feltételek mellett, az említett adatokkal, 56 ezer forintot fog kitenni a havi törlesztés, a végösszege pedig 13,3 millió forint lehet.

A támogatott lakáshitelek jelentősen kedvezőbb feltételei miatt a portál szakértői arra számítanak, hogy ezen konstrukciók részaránya a piacon meghaladhatja idén az egyharmados részarányt is, ami újabb történelmi rekordot jelentene. Korábbi cikkünkben azt mutattuk be, hogy a jelenleg érvényes szbaályok szerint számos otthonteremtési, államilag támogatott konstrukció kifut az idén. A részleteket ITT találod.

Ne hagyd ki!