Módosította a digitális piacokra vonatkozó szabályait az EU
Fotó: Shutterstock

Súlyos vádakkal szembesülhet az Apple Európában

Versenyjogi vizsgálatot kaphat a nyakába az Apple az Európai Unióban. Akár jelentős bírság is lehet a vége az átvilágításnak. Úgy tűnik, nehezen tudnak megfelelni a cupertinoiak az EU új, digitális piacokra vonatkozó szabályozásának.


Keresztbe tehet az Apple-nek az EU

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyjogi vezetője szerint "nagyon komoly" kihívással néz szembe az Apple az EU új, digitális piacokra vonatkozó szabályai miatt. Ezeknek a jogszabályoknak a célja a nagy technológiai vállalatok befolyásának mérséklése az Unióban.

Sajtóinformációk szerint az uniós szabályozók már fogalmazzák a vádjaikat az iPhone-gyártó ellen – írja a CNBC.

Az Apple-lel kapcsolatos aggályok között szerepel, hogy a vállalat más cégeket akadályozhat abban, hogy tájékoztassák a felhasználókat az olcsóbb termékekről, illetve az App Store-on kívüli előfizetési lehetőségekről.

A Portfolio megjegyzi, márciusban az EU végrehajtó szerve vizsgálódni kezdett az Apple mellett az Alphabet (a Google anyavállalata) és a Meta (a Facebook anyavállalata) ellen is a digitális piacokra vonatkozó, idén életbe lépő DMA-szabályozás alapján.

Új AI-szolgáltatásokat mutatott be az Apple

Egyébként az Apple a 2024-as WWDC fejlesztői konferenciáján mutatta be az új "Apple Intelligence" funkciócsomagját, amely mesterséges intelligenciát (AI) integrál az iOS 18, iPadOS 18, és macOS Sequoia rendszerekbe.

Az új funkciók között olyan AI-asszisztensi fejlesztések szerepelnek, mint például e-mailek összefoglalása, kép- és hangulatjelgenerálás, valamint a modernizált Siri hangasszisztens.

Az Apple az AI-képességek terén a személyre szabhatóságra, valamint a magánélet védelmére helyezte a hangsúlyt. Hangsúlyozták, az eszközön belül lokális adatfeldolgozást alkalmaznak, csökkentve a felhőalapú tárolás szükségességét.

Mindezek mellett az Apple integrálta a ChatGPT-t az iOS-be, lehetővé téve, hogy anélkül kapjanak hozzáférést a chatbotszolgáltatásokhoz a felhasználók, hogy fiókot kellene nyitniuk.

Azonban az új funkciók kihasználásához olyan új hardverek szükségesek, mint az iPhone 15 Pro modellek vagy az M1 chippel rendelkező eszközök.

Az új AI funkciók a szoftverfrissítésekkel még az idén elérhetővé válnak. A fejlesztők pedig a nyáron kezdhetik a béta verzió tesztelését.

Ne hagyd ki!