Egy férfi egy Androidos telefont tart a kezében, amelyen a Google logója látható fehér háttérrel, és egy nő egy iPhone-t tart a kezében, amelyen az Apple logója látható fehér háttérben
Fotó: Shutterstock

Olasz módi: Durva bírságot kapott az Apple és a Google

Az olasz trösztellenes hatóság egyenként 10 millió eurós, átszámítva nagyjából 3,7 milliárd forintos pénzbírságot szabott ki a Google-re és az Apple-re a felhasználói adatok kereskedelmi felhasználásával kapcsolatos "agresszív gyakorlat" miatt.Amennyit csak lehet

A hatóság közleménye szerint a két technológiai óriás nem adott "világos és azonnali tájékoztatást" arról, hogyan gyűjtik és használják fel a szolgáltatásaikat igénybe vevők adatait. A felügyelet azt állítja, a Google úgy alakította ki a rendszereit, hogy amikor egy felhasználó létrehoz egy fiókot, akarva-akaratlanul el kelljen fogadnia az adatkezelési szabályzatot. Az Apple esetében a felhasználóknak még választási lehetőségük sincs.

Az Apple és a Google fellebbez a döntés ellen. Véleményük szerint tisztességes és átlátható szolgáltatásokat nyújtanak, egyértelmű tájékoztatást adnak a felhasználóknak az adataik kezeléséről, és mindenki szabadon kiválaszthatja, hogy milyen információkat oszt meg a cégekkel. Ahogyan azt is, hogy mire használhatják fel az adatokat.

A trösztellenes szabályzó a lehető legnagyobb bírságot szabta ki, amelyet ilyen esetekben meg lehet állapítani.

Olasz módi

Az olasz felügyelet a napokban rendesen rászállt az Apple-re. Néhány napja a iPhone gyártót az Amazonnal együtt 200 millió euróra bírságolta versenyellenes együttműködés miatt.

A versenyfelügyelet szerint a két vállalat 2018-ban olyan megállapodást kötött egymással, amelynek értelmében csak a kiválasztott viszonteladók árulhattak Apple és Beats termékeket az Amazon olasz piacterén, az amazon.it-en. A hatóság szerint ez sérti az Európai Unió szabályait, és negatívan befolyásolja az árversenyt.

A felügyelet az Amazont 68,7 millió euróra (25,4 milliárd forint), az Apple-t pedig 134,5 millió euróra (49,7 milliárd forint) büntette. Továbbá a korlátozások megszüntetésére kötelezte a vállalatokat annak érdekében, hogy a hivatalos Apple és Beats termékek viszonteladói megkülönböztetésektől mentesen hozzáférhessenek az Amazon.it piacteréhez.

Az Apple ez ellen a döntés ellen is fellebbezett.

Ne hagyd ki!