A boltot bezárták a járvány miatt, az átadópont működhet?

Eltérően értelmezik a járvány harmadik hullámában bezáratott boltok, hogy működtethetnek-e átvevőpontokat, vagy az üzleten kívül más módon (nem csomagként kiküldve) átadhatják-e a vevőknek a neten megrendelt termékeket.


Csak néhány példa az eltérő értelmezésre

Az Alza például arról tájékoztatta a vásárlóit, hogy „a vonatkozó kormányrendelet értelmében bemutatótermünk csomagátadó pontként változatlan nyitvatartással üzemel".

A Decathlon tájékoztatása szerint „csomagok átvétele az áruház bejáratánál, illetve saját parkolóval rendelkező áruházak esetében Drive-in opcióval megoldható".

Ugyanakkor az Ikea úgy értelmezte a kormányrendeletet, hogy nem biztosíthat személyes átvételt, csak házhoz szállítást kínálhat.

Kérdések és válaszok

Az ellentmondásokról beszámoló hvg.hu március 7-én kérdezte a kormányt, hogy szabályos-e bemutatótérben árut átadni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda válasza ez volt:

A pénteken megjelent jogszabály a postai és csomagküldési szolgáltatás végzést engedi. Azon üzlet, amely a jogszabály alapján nem lehet nyitva (pl. ruhaüzlet), annak bemutatóterme nem lehet nyitva

Tehát a jogszabály alapján zárva tartó üzletben a bolti átvevőpont nem működhet, ugyanakkor a benzinkúton vagy postán lévő átvevőpontok üzemelhetnek.

Március 9-én a lap ismét rákérdezett, hogy a kormányrendelet lehetővé teszi-e az online rendelt termékek személyes átvételét a fizikai üzlet bejáratában, parkolójában stb. A kormány erre a fentivel szóról szóra megegyező választ küldte el újra. Vagyis a válasz: nem.

Újabb „nem”

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kikérte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalását az ügyben.

Az NNK állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy csak az olyan áruházakban, üzletekben lehet az online megvásárolt termékeket személyesen átvenni, amelyek a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet szerint nyitva tarthatnak

– mondta az MTI-nek Vámos György, az OKSZ főtitkára. Kiemelte azt is, hogy a bezárásra kötelezett üzletek esetében nemcsak a belső terek nem működhetnek átvevőpontként, hanem az üzletek előtti területek és a kapcsolódó parkolók sem, semmilyen formában nem történhet személyes, közvetlen átvétel. A házhoz szállítási szolgáltatás korlátozás nélkül működhet, illetve automata csomagponton is átvehető a megrendelt termék, ha a csomagpont nem a bezárásra kötelezett üzletben van, hanem szabadon hozzáférhető helyen – jelezte az OKSZ főtitkára.

Vagyis a kérdés megoldódott. Vagy mégsem?

Tisztázni a tisztázandókat

Az Ecommerce Hungary érdekképviseleti szervezet bejelentette, hogy egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal a helyzet tisztázására. A szervezet még korábban azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy a személyes átvételi szolgáltatást nyújtó (azaz a csomagküldés utolsó fázisát megvalósító) üzlethelyiség kizárólag ennek a csomagátadási szolgáltatásnak a biztosítása érdekében nyitva lehet, de normál (fizikai jelenléten alapuló vásárlási folyamatban) vevőt nem fogadhat.

A boltok tehát egyelőre eltérően értelmezik a jogszabályt, így az online rendelt árukkal kapcsolatban érdemes a neten tájékozódni az átvételi lehetőségekről. Ha lesznek új fejlemények, frissítjük cikkünket.


Ne hagyd ki!